Pentru-că este vară şi este cald, vă prezint mai jos o reţetă pentru bere de casă. Cine o încearcă nu o va uita… Nu se compară cu nici-o altă bere.

– Într-o oală de 20 de litri, puneţi 16 l. de apă (preferabil de izvor), adăugaţi 500 gr. zahăr, 240 gr. orz prăjit şi 50 gr. flori de hamei sau conuri de hamei (se găsesc la Plafar).
– Acoperiţi oala cu un capac curat (să nu aibă alte mirosuri) şi fierbeţi timp de două ore.
Strecuraţi printr-un tifon lichidul rezultat.
După ce se răceşte cam la 30-35 grade, adăugaţi 30 gr. drojdie de bere (calup, nu din plic) pe care o sfărîmaţi cît mai mărunt şi amestecaţi bine.
– Se lasă aşa 24 de ore să se liniştească.
– Turnaţi berea în sticle de 0,5 litri, printr-o pîlnie, acoperită cu 1-2 straturi de tifon, foarte uşor să nu se tulbure. Nu umpleţi sticla pînă la refuz. Lăsaţi 3-4 cm liber sub dop.
Astupaţi sticlele ermetic cu dopuri sau capsule apoi le asezaţi într-un lighean sau o cratită mare, cu dopul în jos.
– Sticlele le depozitaţi în pivniţă sau alt loc răcoros (nu frig), se lasă timp de 6-7 zile, după care se poate consuma adică mai pe româneşte putem rade o bere…
– Reţeta o am de la mama şi vă asigur că am „ras” multe sticle cu această bere… Încercaţi şi voi.
Şi încă o reţetă pentru bere de casă:
.
Bere brună:
– În 10 litri de apă fierbinte se pun 50 gr. hamei, 150 gr. orz prăjit şi 500 gr. zahăr. Se pune la fiert la foc mic cca o oră. Se lasă  la răcit 3-4 ore. Se adaugă 40 gr. drojdie de bere, 300 gr. zahăr ars şi topit în lichid de bere, şi se pune la fermentat 4-5 zile. Cînd fermentaţia a încetat, se toarnă în sticle uşor, să nu se tulbure. Se foloseşte o pîlnie pe care se pun 2 straturi de tifon pentru strecurare. Sticlele se astupă bine cu dopuri sau capsule şi se pun la rece.
Berea de casă are o perioadă de garanţie de 7-8 zile.
NOTĂ: Exista magazine on-line care oferă utilaje pentru producerea berii de casă, la un preţ de 3-4 milioane lei vechi.
NOTĂ-2: Orzul se prăjeste pînă devine maro mediu. (între maro închis şi maro deschi

7 Responses

  1. Bălășoiu Viorica

    Am urmat întocmai rețetă și bune că am incercat cu 1/2 din cantități de ingridienta, fiindcă totul s- a dus pe canal… Întâi au explodat dopurile, deși au fost bine introduse- scrie despre dopuri, cât și capace pt sticle..Deci mai mult de jumătate, adică stclrle cu dopuri s- a golit in primele 3 zile…Apoi celelalte cu dop etanș au cumulat depuneri masive , deși am strecurat bine când am incarcat berea în sticle.. Jn concluzie rețetă e bătaie de joc, prea facilă că sa se poată folosi in mod real. As fi vrut că autorul sa fi postat o rețetă valabilă și incercata in mod real, nu ce a auzit de pe undeva… Îmi pare RAU de munca și ingridiente, dar omul învăța cat trăiește!

    Răspunde
    • Doinita

      Am facut indentic ca in reteta postata ….a iesit o porcarie amara de nu o poti tine in gura .La mine nu au sarit capacele ,le-am capsat si le-am pus la beci .O mizerie de reteta !Am vb.cu cineva din Bucovina care la ei este o tradiție sa faca bere de casa si mi-a spus ca nu este buna reteta.

      Răspunde
      • Aura

        La 10 litri de apa se pune 1kg/2kg dupa gust , nu 500 de grame normal ca e amara

    • Dan

      Acum 50 de ani mama folosea reteta asta dar : dupa fermentare o tinea la frigider la 5-6 ° C !
      Sticlele explodau cand erau uitate afara in zile f calduroase!

      Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.