S-a terminat și cu ordonanța 13! E clar că 13 a fost un număr cu ghinion pentru PSD.

Trebuia totuși să se aștepte la asta, având în vedere conținutul ei interpretabil și ușor de uzitat în manipulări. Au fost, în privința asta, niște amatori. Trebuiau să aibă întâi explicațiile bine pregătite, postacii puși pe poziții, presa loială informată amănunțit despre ce urmează să se întâmple și discursul politic să fie bine articulat. N-au putut să facă asta. În schimb, opoziția s-a organizat impecabil și a dat cu cei de la putere, dar mai cu seamă cu Dragnea, de pământ, de nu mai știau pe unde să scoată cămașa. Ea a fost scoasă pe capul lui Iordache, ceea ce, între noi fie vorba, nu e chiar o pierdere. Alegerea noului ministru al Justiției este de 10 ori mai rezonabilă. Păcat că nu au făcut-o de la început, dar probabil Tudorel Toader nu și-ar fi dat acordul ca respectiva ordonanță să fie adoptată sub forma inițială, ci ar fi umblat la anumite nuanțe sau exprimări care n-ar mai fi lăsat loc de interpretări. Are destulă experiență juridică în acest sens. În mod clar asta nu i-ar fi convenit lui Dragnea, deși prin planul său a reușit să coboare PSD-ul în sondaje cu aproape 10 puncte procentuale. Oricum, eu rămân la părerea mea personală că actualul președinte PSD este pentru acest partid, exact ce a fost Traian Băsescu pentru PDL: un gropar. Chiar figurile publice promovate în cadrul partidului de acest domn, seamănă izbitor la temperament și caracter cu celebrii PDL-iși care mușcau din tot și toate în aparițiile TV, la radio sau în diverse publicații. Niște apariții pline de agresivitate, cu un discurs argumentativ slab, unde principalul raționament este cel al tonului vocii. Cu cât ridică vocea mai tare, cu atât are mai multă dreptate. Ei bine, asta nu a fost modelul omului politic promovat de Ponta, care s-a îngrijit ca liderii de opinie a partidului să aibă o anumită educație a dialogului și o anumită expertiză în domeniile puse în discuție. Din acest motiv fostul prim-ministru PSD-ist a rezistat aproape 4 ani la guvernare, în ciuda sforăriilor care s-au tras ca să cadă. Până la urmă, da, a fost nevoie să moară oameni ca să plece, atât de mare era disperarea celor care nu și-l doreau la putere.

Lăsat pe mâna lui Dragnea, acest partid a câștigat alegerile nu datorită lui, ci datorită guvernării Ponta. Fiind ușor megaloman, șeful PSD nu înțelege acest lucru și preferă să-l țină pe Ponta într-un colț de umbră, deși se bucură de un grad de încredere mult mai ridicat ca al său, atât în interiorul partidului cât și la nivel național. Evident că acceptarea sa în prim-planul organizației politice a PSD-ului, va duce în cele din urmă la o reînscăunare a sa ca președinte, mai cu seamă că urmează să scape de toate învinuirile care i se aduc în justiție. Dacă ar fi raționali, actualii lideri PSD-iși mai degrabă ar accepta această realitate și ar pune umărul la curățirea imaginii publice a lui Victor Viorel Ponta, cu scopul ca peste 4 ani să fie din nou pe val. Dragnea îi va ajuta cel mult să se înece.

Principalele defecte ale lui Liviu Dragnea sunt impulsivitatea (foarte prost mascată) și orgoliul. Nu poți fi un om politic de succes în zilele noastre dacă aceste două caracteristici te definesc. Ele erau utile în zorile comunismului,  fascismului sau nazismului. Acolo, o astfel de tipologie era mai mult decât utilă. Azi nu. Astăzi, un om politic trebuie să fie calm și rațional. Din păcate, nu este cazul atunci când vorbim de actualul președinte al PSD. El ar fi fost mai util într-o poziție executivă a partidului, decât în una de conducere. Ba mai mult, am convingerea că ar fi ajuns mult mai mult ca om politic alături de Ponta față de ce va ajunge separându-se de el. O dovadă în acest sens fiind aceea că se pretează să conducă cel mai mare partid din România ca un dictator, deși dialogul ar fi mai mult decât necesar într-o organizație de o asemenea dimensiune.

Nu cred că domnul Liviu Dragnea vrea în mod conștient să distrugă PSD-ul. Doar că e prea limitat în concepții ca să înțeleagă că drumul ales de dânsul nu este singurul și că mai sunt destui membri PSD care îi pot arăta căi mult mai decente ca „infrastructură” pentru dezvoltarea partidului. Păcat că nu-i ascultă. Abia peste 4 ani va deconta atitudinea sa, datorită scorului electoral extrem de redus pe care PSD-ul îl va avea în alegeri. Acela va fi rezultatul conducerii lui Dragnea. Până atunci, vorbim de munca lui Ponta. Sunt curios dacă membrii PSD îl vor lăsă sa ducă partidul la groapă sau dacă îl vor abandona pentru binele lor comun.