După aproape două luni de la debutul campaniei de prevenire a faptelor de înşelăciune, derulată sub sloganul „Alo! Caut o victimă…”, ca urmare a recomandărilor făcute de poliţişti şi a mediatizării intense cu sprijinul mass-media, tot mai mulţi suceveni au devenit mai responsabili, evitând să devină victime ale unor astfel de infracţiuni, săvârşite prin diverse moduri de operare.

La data de 11 august, la ora 16:55, Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată prin 112 de către un tânăr de 16 ani din localitate, despre faptul că o persoană a încercat să îl înşele cu bani, pe motiv că mama lui a fost implicată într-un accident rutier.

Din verificări s-a stabilit că în jurul orelor 15:45, în timp ce se afla la domiciliu, băiatul a fost sunat pe telefonul fix de către un bărbat, care s-a recomandat a fi poliţist şi fără a da vreun nume i-a spus acestuia că mama sa a lovit cu maşina pe o trecere de pietoni o fetiţă, spunându-i cu această ocazie date exacte despre maşina pe care mama sa o deţine, pentru a-i câştiga încrederea.

Bărbatul i-a precizat că pentru a o ajuta pe mama sa trebuie să adune toate bijuteriile, banii, tot ce este de valoare în casă şi să se deplaseze în parcarea unui hypermarket, solicitându-i totodată să nu închidă receptorul, pentru a nu pierde legătura telefonică.

După ce minorul a ieşit din bloc având asupra sa mai multe bijuterii din aur, amintindu-şi de recomandările făcute de poliţişti şi conştientizând faptul că niciodată un om al legii nu ar acţiona în acest mod, s-a reîntors din imediata apropiere a domiciliului, moment în care a fost sunat cu număr necunoscut pe telefonul mobil de acelaşi bărbat, care l-a întrebat de ce se întoarce şi nu merge să ia un taxi.

Imediat, minorul i-a spus că poliţia nu ar cere aşa ceva de la o persoană, iar acel bărbat a început să devină agresiv în limbaj, fapt pentru care minorul s-a reîntors la domiciliu şi a sunat la 112. Nu există prejudiciu în cauză. Poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii tentativei la infracţiunea de înşelăciune.

În ultima perioadă, infractorii au eşuat în mai multe tentative de a înşela cetăţenii prin metoda „accidentului” tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.

Mediatizarea aproape zilnică a cazurilor, dar şi a recomandărilor cu caracter preventiv cu privire la înşelăciunile prin diferite metode şi desfăşurarea de acţiuni de informare cu grupurile ţintă vulnerabile au dus la creşterea gradului de responsabilitate al cetăţenilor.  Totuşi, în continuare există şi persoane care dau dovadă de credulitate şi cad în plasa infractorilor.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând, trebuie ştiut faptul că în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.