Senatorul Partidului Social Democrat, Ovidiu Donțu, și-a câștigat funcția în urma alegerilor din toamna anului 2012. Acesta a fost ales senator în circumscripția electorală nr. 35 Suceava, colegiul uninominal nr. 3.

Astfel, senatorul reprezintă interesele cetățenilor din orașele Fălticeni, Dolhasca și Liteni și ale celor din comunele Verești, Fîntînele, Udești, Vulturești, Bunești, Hârtop, Preutești, Dolhești, Forăști, Drăgușeni, Boroaia, Vadu Moldovei, Bunești, Rădășeni, Fântâna Mare, Bogdănești, Râșca, Baia, Cornu Luncii, Mălini, Slatina, Valea Moldovei și Berchișești. Acesta a câștigat alegerile în colegiul 3 cu un procent de 70.46%.

Senatorul PSD a fost numit vicepreședinte în perioada februarie 2014 – noiembrie 2015 în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări. De asemenea, senatorul este președinte în Comisia pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizarea executărilor hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, membru în Comisia de revizuire a Constituției, membru în Comisia Nana și membru în Comisia Bîrsan.

Ovidiu Dontu, senator PSD

Nu se poate trece cu vederea faptul că senatorul este și președinte în Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Norvegiei și membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda.

În anul 2014, Institutul de Politici Publice (IPP) l-a nominazalit pe senatorul Ovidiu Donțu ca fiind senatorul cu cea mai mare prezență la vot.

De la începutul mandatului său, din 2012 până în prezent, senatorul are 120 de luări de cuvânt în plen, 5 interpelări adresate Primului Ministru al României, 24 de interpelări înaintate diferiților miniștri din Guvern, 51 de întrebări adresate reprezentanților Guvernului României, 24 de declarații politice și 82 de inițiative legislative, din care 21 promulgate legi.

Ovidiu Donțu, alături de Antena 3

Cea mai importantă și cea mai cunoscută inițiativă legislativă devenită lege este „Legea supermarketurilor”, prin care acestea sunt obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare românești.

„Promulgarea legii cu 51% produse românești este o victorie a producătorilor din Bucovina, deoarece această inițiativă a apărut datorită comunicării mele cu producătorii din Bucovina, pentru ca aveau bariere pe piață. De asemenea, această victorie este a producătorilor din Bucovina care au știut să își exprime punctul de vedere în fața unui senator care a inițiat și a reușit să ajungă până la promulgare cu această inițiativă. Aceasta se va aplica în termen de șase luni și este timp suficient ca supermarket-urile să dezvolte o rețea locală de negocieri cu producătorii locali pentru a le prelua marfa. Există legislația depozitelor agro-alimentare care permite stocarea acestor mărfuri în depozite. Eu cred că supermarket-urile vor proceda la înființarea propriilor depozite, pentru ca aprovizionarea să nu aibă de suferit”, a declarat la acea vreme senatorul PSD, Ovidiu Donțu, după ce inițiativa sa a fost semnată de președintele României, Klaus Iohannis.

Ovidiu Dontu

Printre alte legi inițiate și promovate de senatorul PSD putem aminti „Legea privind instituirea Zilei Funcționarului Public”; „Legea privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități”; „Legea pentru modificarea art. 16 lit. a) din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război”. O altă propunere legislativă inițiată de Senatorul Donțu se referă la legea parcurilor industriale și legea insolvenței persoanelor fizice precum și propunerea ca alimentația sănătoasă să devină materie obligatorie în școli, iar directorii de școli să fie aleși de cancelariile școlilor.De asemenea, senatorul a propus și mărirea alocației de stat pentru copii la suma de 200 de lei.

Printre interpelările depuse, senatorul s-a arătat interesat de soarta șoselei de centură ocolitoare a municipiului Suceava, depunând două interpelări, la data de 1 februarie 2016, respectiv 27 iunie 2016. De asemenea, acesta a cerut Ministerului Educației și Cercetării Științifice să analizeze din nou calificativul acordat Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Totodată, senatorul s-a adresat și ministrului Transporturilor, dorind să știe soarta reabilitării tronsonului DN2 Săbăoani – Siret.

Ovidiu Donțu este parlamentarul care se află la originea înființării Casei Studenților, acesta primind și o organigramă de zece posturi din partea Ministerului Educației. Totodată, este parlamentarul care prin interpelările repetate a contribuit la dirijarea banilor de la buget către „Cercetare”, situație care a dus la alocarea către Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a celui mai mare proiect de cercetare din țară. De asemenea, senatorul a contribuit prin interpelările depuse la deblocarea investiției de la Liceul cu Program Sportiv Suceava și la sala de sport a Colegiului Național „Ștefan cel Mare”. Nu în ultimul rând a făcut interpelări pentru deblocarea investiției de la Spitalul Fălticeni care a ajuns la un grad de realizare a investiției de 90%, după ce lucrările au fost abandonate în 2006. Mai mult, acesta a propus și a obținut un amendament pentru alocarea întregii sume, în anul 2013, pentru finalizarea investiției la Judecătoria Fălticeni și un amendament pentru alocarea întregii sume pentru finalizarea șoselei de centură a municipiului Suceava în bugetul pentru anul 2014, din capitolul „Acțiuni Generale al Bugetului Ministerului de Finanțe, dar care nu a fost pus în aplicare de CNADNR și de constructori.

Cu alte cuvinte, senatorul PSD Ovidiu Donțu, este primul la inițiative legislative adoptate de Parlament și printre cei mai activi parlamentari din județul Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.