Joi, 22 iunie, la Prefectura Suceava a avut loc o ședință cu primarii din județ care sunt președinți ai comisiilor locale de fond funciar, la care a participat și prefectul județului Suceava, Mirela Adominicăi, dar și reprezentanți ai Direcției Silvice Suceava, Direcției de Statistică și Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Suceava.

În cadrul acestei ședințe trimestriale s-a discutat despre problemele de fond funciar cu care se confruntă unitățile administrativ teritoriale din cauza lipsei acute de teren. Numai primăria municipiului Suceava are nevoie de peste 250 de hectare de pământ care trebuie retrocedate către beneficiarii Legii nr 165/2013.
Am avut două probleme de abordat, care au o repetabilitate mai mare și din perspectiva petițiilor pe care le avem de soluționat la nivelul Prefecturii și din perspectiva întrebărilor pe care le primim din partea unor secretari de la primăriile din județul Suceava. Profitând și completând ordinea de zi din cadrul acestei comisii de instruire a primarilor pe probleme de aplicare ale fondului funciar, am abordat și noutăți în ceea ce privește modul în care trebuie susținute și fundamentate proiectele de hotărâri de Guvern în ceea ce privește drumurile forestiere și în ceea ce privește dovada proprietății pe care, mai nou, trebuie să o facă UAT-urile pentru a putea beneficia de transferul din domeniul public în domeniul privat, astfel încât să poată accesa fonduri europene să poată moderniza aceste drumuri”, a declarat Mirela Adomnicăi.


În cadrul ședinței, Vasile Mocanu, director OCPI Suceava a prezentat stadiul implementării planului național de cadastrare gratuită în județ. Mocanu a subliniat faptul că județul Suceava se află la nivel național pe locul 10, cu circa 14 mii de imobile intabulate. Totuși trebuie subliniat faptul că doar comuna Moara, unde s-a terminat proiectul de intabulare gratuită numără 11 mii de imobile. Prefectul județului Suceava, a cerut primarilor prezenți urgentarea procedurii de intabulare. Problemele cel mai mari sunt la nivelul unităților administrativ teritoriale din zona de munte, unde firmele de cadastru nu sunt interesate sa lucreze cu tarifele agreate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Deși la prime vedere am apreciat că sunt anumite probleme de implementare la nivelul județului Suceava, totuși, la nivel național, ne situăm pe locul 10 în ceea ce privește numărul de imobile pentru care s-au făcut demersuri în vederea intabulării sau care s-au intabulat”, a precizat Mirela Adomnicăi.
Prefectul Sucevei a anunțat și faptul că Direcția de Statistică are în vedere recensămintele agricole ale populației care vor avea loc în 2018-2019, și având în vedere anumite experiențe nefericite de la recensământul din 2011 s-a dorit din timp să se parcurgă pașii prealabili, astfel încât în momentul în care trebuie demarat recensământul, organizarea în teritoriu să fie deja finalizată iar rezultatele acestor recensăminte să fie cât mai corecte.


De asemenea, s-a făcut o informare cu privire la modul în care s-a înțeles simplificarea procedurii privind controlul de legalitate al actelor administrative.
Din 2015 încoace au fost multe nemulțumiri exprimate de primari, secretari din primării și, de comun acord, după ce am făcut un tur de dezbateri cu toți secretarii din cele 114 UAT-uri, a rezultat un consens, prin argumente pro și contra, aduse tocmai de acești secretari. Astfel, a rezultat o simplificare în cadru legal astfel încât să nu facem nici noi rabat la legalitate, și pe de altă parte să nu complicăm foarte mult activitatea din primării cu privire la aceste acte administrative”, a spus Mirela Adomnicăi.
Prefectul județului Suceava a considerat această întâlnire utilă pentru toată lumea și a precizat că are de gând să o repete cel puțin o dată pe trimestru.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.