Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului. În Sinaxarul zilei ni se spune: Vineri în Săptămâna Luminată, se prăznuieşte sfinţirea Bisericii Preasfintei stăpânei noastre şi Maicii lui Dumnezeu, a Izvorului celui de Viaţă purtător. Se mai face pomenirea minunilor celor mai presus de fire care s-au săvârşit de către Maica lui Dumnezeu în acest sfânt lăcaş.

Traditia spune ca imparatul Leon (457 – 474), pe cand era tanar, inca neincoronat, se plimba printr-o gradina din apropierea vechii cetatii bizantine. Acolo ar fi intalnit un batran orb, cu care a vorbit despre Dumnezeu si Invierea Fiului Sau. Dupa un timp, batranul l-ar fi rugat pe imparat sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Tanarul Leon a cautat in jur un izvor, dar nu a gasit. In momentul acela, insa, Maica Domnului i-a spus: „Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape. Patrunde, Leone, mai adanc in padure si, luand cu maini apa tulbure, potoleste cu ea setea orbului si unge cu ea ochii lui cei intunecati”. Asa a gasit viitorul imparat un izvor din care a dat sa bea orbului si l-a spalat pe fata. Apa l-a vindecat imediat pe orb, iar Leon a exclamat: „Maica Domnului, esti aici! Te-am gasit.”
Traditia mai spune ca imparatul a ridicat pe acel loc o biserica si ca Maica Domnului s-a aratat oamenilor vindecandu-le suferintele. Mai tarziu, imparatul Justinian (526 – 575), suferind de o boala grea, a venit la acest izvor si s-a vindecat. El a ridicat, drept multumire, o biserica, distrusa insa de turci in 1453. Rezistand tuturor vicisitudinilor, crestinescul izvor mai exista si astazi la Constantinopol. Si acum, mii de credinciosi vin la izvor pentru a primi ajutorul Maicii Domnului.

Astazi, izvorul este adapostit intre zidurile inalte ale unui ansamblu monahal, ingrijit de Patriarhia Ecumenica. Izvorul este imprejmuit de un edificiu realizat in marmura alba, strajuit de o icoana in care este reprezentata Maica Domnului cu Pruncul in brate, inconjurata de ingeri, stand deasupra unei fantani. De asemenea, sunt reprezentati imparatul cu garda sa si patriarhul insotit de alti episcopi, soldatul Leon si orbul in fundal, iar la baza fantanii, un paralitic ce isi primeste vindecarea.
Tot in paraclisul subteran se afla minunata icoana a praznicului Izvorul Tamaduirii, a carei vechime atinge perioada de aur a Bizantului si despre care se spune ca „se curata singura”. In ciuda umezelii din biserica si a vechimii ei, icoana si-a pastrat nealterate calitatile, iar analize facute asupra ei au dovedit calitati de refacere inexplicabile stiintific.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.