În  perioada 7 – 20 septembrie a.c., la nivelul județului Suceava se desfășoară campania de informare și prevenire „10 pentru Siguranță”, de către instituțiile cu competență în domeniu, respectiv: Inspectoratul de Poliție, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Agenția Națională Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Poliția de Frontieră. Campania beneficiază de sprijinul Instituției Prefectului – Județul Suceava și al Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

În prima zi de școală, la toate unitățile de învățământ s-a asigurat prezența unui polițist sau lucrător din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și au fost prezentate cuvântul de deschidere a anului școlar dar și recomandări preventive și urări de succes. Ulterior, în perioada 10 – 13 septembrie 2019, conform domeniului de competență, fiecare lucrăror al Ministerului Afacerilor Interne le-a explicat copiilor, părinților și bunicilor ce înseamnă să adopți un comportament preventiv care să te ferească de riscuri.

Au fost derulate activități de prevenire și informare în 20 de unități de învățământ, beneficiari fiind peste 1000 de elevi de toate vârstele.

Violența în mediul școlar, consumul de alcool și drog, traficul de persoane, fenomenul de bullying, securitatea împotriva incendiilor siguranța rutieră, au fost câteva dintre subiectele abordate și discutate cu tinerii, dar și cu profesorii și părinții.

Au fost distribuite peste 500 de materiale cu mesaje preventive dar și alte ghiduri, stick-ere și pliante de informare.

Campania are ca scop creșterea gradului de informare a elevilor, părinților și profesorilor în legătură cu riscurile infracționalității din unitățile de învățământ și zonele adiacente acestora.

          Îmbucurător este faptul că în prima săptămână de școală, la nivelul județului nu s-au înregistrat evenimente negative cu implicarea elevilor.

          Activitățile de prevenire și informare vor continua și în săptămâna viitoare, urmând a fi derulate conform unui grafic planificat alte 34 de activități în unitățile de învățământ.

Siguranţa copiilor este răspunderea noastră, a tuturor, părinţi, bunici, profesori şi instituţii abilitate să prevină delicvenţa juvenilă şi să combată orice situaţie ce ar putea contribui la victimizarea minorilor.

Prezentăm alăturat 10 sfaturi pentru ca elevii să obțină nota 10 la lecţia siguranţei:

  1. Ai grijă la grupul de prieteni. Spune „NU” dacă aceștia îți propun să faci lucruri  care te pot afecta negativ pe tine sau pe alții din jurul tău!
  2. Fii atent la prietenii virtuali și informațiile pe care le postezi / transmiți pe internet și pe rețelele de socializare!
  3. Nu te lăsa păcălit de „bunele intenții” ale necunoscuților sau de oferte „unice” doar pentru tine din surse pe care nu le poți verifica!
  4. În drumul tău spre școală sau spre casă respectă mereu regulile de circulație!
  5. Ține mereu în buzunarul interior banii sau telefonul mobil!
  6. Nu te lăsa „încătușat” de consumul de alcool, droguri sau alte substanțe psihoactive
  7.  Refuză implicarea în munci sau activități ilegale!
  8. Focul nu reprezintă un mod de distracție!
  9. Nu provoca prin modul de comunicare sau prin comportament și nu răspunde la provocări!
  10. Apelează la sfatul unui adult (părinți, profesori, consilieri) atunci când te afli în dificultate!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.