În urmă cu 15 ani, America trăia cea mai neagră zi din istoria recentă. Pe 11 septembrie 2001, omenirea asista, înmărmurită, la prăbuşirea Turnurilor Gemene din New York, doborâte de avioane de pasageri deturnate de teroriştii reţelei Al Qaida.

Ambele clădiri s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din jur. Teroriștii au prăbușit un al treilea avion în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptaseră spre Washington, D.C. Nu au existat supraviețuitori ai zborurilor.
Bilanţul victimelor atentatelor s-a ridicat la 2.978 de morţi, dintre care 2.749 la New York.
Ca răspuns la monstruoasa provocare, Statele Unite urmate de aliaţii lor au declanşat războiul mondial împotriva terorismului. Al Qaida a fost alungată din refugiul pe care şi-l găsise în Afganistan şi, după o vânătoare care a durat mai mulţi ani, liderul său Osama bin Laden a fost eliminat.
La 15 ani după 11 septembrie, războiul împotriva terorismului este încă departe de final.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.