După ce la data de 07 octombrie poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Fălticeni au constituit o echipă operativă şi au realizat un flagrant, fiind identificat un bărbat de 34 de ani din comuna Adâncata care a încercat să înşele o femeie prin metoda „Accidentul”, judiciariştii din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava au extins cercetările, în vederea documentării mai multor cauze din zona de competenţă.

Poliţiştii suceveni au desfăşurat activităţi investigative complexe privind 12 infracţiuni de înşelăciune sau tentative de înşelăciune prin metoda „Accidentul”. În urma cercetărilor efectuate de Biroul Investigaţii Criminale a Poliţiei municipiului Suceava, a fost probată activitatea infracţională a unui bărbat de 34 ani, din comuna Adâncata, faţă de acesta fiind pusă în mişcare acţiunea penală pentru comiterea a 10 infracţiuni de înşelăciune, 8 în calitate de coautor şi 2 în calitate de complice şi a 2 infracţiuni de tentativă la înşelăciune, una în calitate de coautor şi una în calitate de complice.

În sarcina acestuia s-a reţinut faptul că în perioada 15 iunie – 06 octombrie, s-a deplasat la domiciliul mai multor persoane vătămate din municipiul Suceava, dar şi din comunele Ipoteşti şi Dărmăneşti şi prezentându-se ca fiind „avocat”, „secretar al baroului” sau ca fiind „trimis de către un avocat” pentru a primi diferite sume de bani, întrucât fiii sau nepoţii persoanelor vătămate ar fi provocat accidente de circulaţie cu victime şi urmează a fi arestaţi dacă nu achită anumite sume de bani, le-a indus sau menţinut în eroare, primind sau încercând să primească diferite sume.

În prealabil, persoanele vătămate erau apelate telefonic de persoane necunoscute care, recomandându-se ca fiind fiii sau nepoţii acestora ori avocaţi care îi reprezintă pe aceştia, le induceau în eroare cu privire la faptul că fiii sau nepoţii ar fi provocat accidente de circulaţie cu victime şi se află la poliţie, urmând a fi arestaţi dacă nu plătesc anumite sume de bani pentru a se împăca cu victimele sau pentru a achita operaţia aşa-ziselor victime. Astfel, persoanele vătămate erau determinate să înmâneze anumite sume de bani unei persoane despre care li se spunea că este „avocat”, „secretar al baroului” sau „trimis de către un avocat” şi care urma să le caute în scurt timp la domiciliu.

În acest mod au fost înşelate un număr de 10 persoane, care au achitat sume cuprinse între 2.500 lei şi 6 mii de euro, prejudiciul total fiind de circa 110 mii de lei, în două dintre cazuri fapta rămânând la stadiul de tentativă.

La data de 04 noiembrie, inculpatul a fost prezentat la Judecătoria Suceava, care a dispus arestarea acestuia pentru o perioadă de 30 zile, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Suceava. Cercetările sunt continuate de Biroul Investigaţii Criminale Suceava, în vederea identificării tuturor participanţilor la comiterea acestor fapte şi a stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru a elibera din arest sau a scăpa de la închisoare persoana, de obicei fiul celor apelaţi telefonic.

Cu toate că în ultimele luni recomandările preventive au fost intens mediatizate cu sprijinul mass-media, modurile de operare ale infractorilor fiind prezentate tocmai în scopul de a informa cetăţenii şi a-i responsabiliza, în continuare unii cetăţeni, în special persoanele vârstnice, cad victime ale înşelăciunilor.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări. În primul rând, trebuie ştiut faptul că în cazul unui accident nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Știm că reclamele sunt obositoare...

Am detectat faptul că folosești o extensie de blocare a reclamelor (AdBlocker). Pentru a putea vizualiza conținutul SuceavaLive și pentru a ne susține munca, te rugăm să dezactivezi extensia și să „Reîncarci pagina”.