Sucevenii fac parte din grupul persoanele fizice cu averi mari (PFAM) * județul nostru este pe locul 3 într-un top național al averilor nejustificate și vizate de către inspectorii fiscului ! * în atenția ANAF sunt peste 360 de cazuri de persoane care nu își pot justifica averile * șmecherii își justifică averile cu cadourile de la botezul copiilor şi onomastici, evenimente care au avut loc chiar şi în urmă cu 15 ani ! *

Directorul Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice din ANAF, Eugen Şerban, a anunțat, ieri, că a înaintat instanţei dosare de urmărire penală în cazul a trei din cele 10 persoane verificate până acum, care au înregistrat venituri din surse nedeclarate, acestea fiind oameni de afaceri din imobiliare, construcţii, dar şi investitori. Veniturile cu sursă identificată au totalizat 63,17 milioane lei. Pentru acestea, cei verificaţi trebuie să achite 10,1 milioane lei impozit pe venit suplimentar, iar dobânzile şi penalităţile de întârziere sunt în curs de calculare.

Persoanele respective au justificat achiziţiile de imobile în numerar şi faptul că au creditat anumite firme prin dividende şi salarii ridicate în numerar, bani şi cadouri de la botezul copiilor şi onomastici, care au avut loc chiar şi în urmă cu 15 ani (!), sume acumulate în numerar şi ţinute acasă, dar şi prin contracte de împrumut de la alte persoane fizice, care prezentau „elemente de inautenticitate”. ,,Pentru banii de la botez, dincolo de îndepărtarea în timp ca perioadă şi de faptul că ridicau semne de întrebare, când am cerut informaţii suplimentare referitoare la persoanele care au contribuit, au fost retrase aceste susţineri. Afirmaţiile trebuie dovedite, după cum spune şi Codul de procedura fiscală, contribuabilul are astfel sarcina de a dovedi actele şi faptele care au stat la baza declaraţiilor sal,, a afirmat Şerban.

Fiscul a anunţat în a doua jumătate a lunii noiembrie că a finalizat verificările fiscale în cazul primelor 10 persoane din grupul persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), format din 336 persoane, asupra cărora se fac analize şi verificări privind riscurile fiscale şi se aplică programe de conformare. Iar acum, Șerban a precizat că sunt luate la bani mărunți alte 30 de averi. ,,Rezultatele obţinute pentru primele zece persoane cu averi mari verificate au creat premisele ca în noiembrie 2015 să declanşăm 30 de verificări noi pe segmentul persoanelor fizice cu averi mari prin metode indirecte. (…) Acest tip de verificare nu este convenabil pentru persoanele care deţin sume sau bunuri de patrimoniu nejustificate de venituri, însă contribuabilii corecţi nu au nicio problemă cu metodele indirecte de verificare. Un contribuabil care îşi plăteşte corect impozitele şi taxele se aşteaptă ca ANAF să-l întrebe pe unul de alături care nu-şi plăteşte taxele cum explică bunurile patrimoniale pe care le deţine,, a mai declarat, ieri, Eugen Şerban, directorul Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice din ANAF.

Amintim că inspectorii ANAF au demarat, la începutul lunii august a acestui an, verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal, respectiv a celor care au o avere ce nu poate fi justificată de veniturile declarate. Durata efectuării verificării fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.