Românii au un fel deosebit, original, de a întâmpina prima zi a primăverii, oferind şi primind mărţişoare, tradiţie veche, milenară, care încă se mai păstrează, în ciuda valului de sărbători de import rupte de tradiţia, spiritualitatea şi cultura românească. Mărţisorul, format din două fire răsucite de lână sau de mătase, alb şi negru, mai apoi alb şi roşu, reprezintă, de fapt, unitatea contrariilor, vară – iarnă, cald – frig, lumină – întuneric.

Indiferent de vreme si de vremuri, pentru noi luna martie (luna echinocţiului de primăvară şi a noului an agrar, a treia din an, popular numită Mărtişor) debutează ca o explozie de bucurie a unui copil care, după îndelungi aşteptări, şi-a primit jucăria mult visată.

Astfel, 22 de grădinițe din Suceava, 5 gradinițe din Botoșani, alături de  Asociația KULT-ART s-au mobilizat pentru a oferi mărţişoare cetăţenilor din judeţul Suceava şi municipiul Dorohoi, în cadrul campaniei interjudeţene „Un gând bun de mărţişor”. La acțiune participă 3467 de preşcolari participanţi, îndrumaţi de 251 de cadre didactice. Cu toții se vor ghida după următorul program: toate grădiniţele din municipiul Suceava, din municipiul Fălticeni, 4 grădiniţe din municipiul Rădăuţi, 2 grădiniţe din Gura Humorului, grădiniţele din Fântâna Mare, Dumbrăveni, Grădiniţa „Luminiţa” din Siret şi 5 grădiniţe din municipiul Dorohoi vor oferi mărţişoare şi vor transmite un gând bun, trecătorilor de pe stradă, în apropierea grădiniţelor. Mărțișoare și urări vor primi și cetățenii care se vor afla în primăriile din Suceava şi din celelalte localități din care provin participanţii la campanie, elevii şcolilor apropiate instituţiilor preşcolare și clienţii băncilor şi centrelor comerciale aflate în proximitatea grădiniţelor.

Mărțișoarele oferite au fost confecţionate de către prichindei împreună cu profesorii, educatoarele, părinţii din grădinițele participante și membrii asociațiilor partenere. Pe mărţişoare s-au scris  urări, mesaje specifice evenimentului, toate izvorâte din inocenţa vârstei preșcolarilor.

Campania „Un gând bun de mărţişor”, iniţiată de prof. Cristina Bujdei, coordonatoarea structurii G.P.P. „A.B.C.” a Grădiniţei „Gulliver” Suceava se află la a doua ediţie, iar prin scopul şi obiectivele acesteia se aliniază ţintelor strategice care fac referire la „promovarea unei culturi organizaţionale bazate pe competenţă, profesionalism activ, disciplină asertivă, comunicare bidirecţională, iniţiativă, generatoare de performanţă durabilă”, precum şi la ,,creşterea vizibilităţii grădiniţei în comunitate prin dezvoltarea parteneriatelor educaţionale locale, judeţene, naţionale, în vederea îmbunătăţirii prin experienţe noi a calităţii managementului instituţional”.

Campania urmărește formarea, în rândul preșcolarilor, a unor comportamente pro sociale, menite să ducă la dezvoltarea sentimentelor  de apreciere, de respect a comunităţii faţă de ideea de a dărui, de sensibilitate, de empatie a preşcolarilor faţă de adulţi.

„Dorim să intipărim în mintea preșcolarilor că, un gest frumos, un gând bun așa cum spune și numele campaniei, nu necesită decât  puțină muncă, bunăvoință şi  bucuria de a dărui. Sperăm ca cetăţenii care vor avea onoarea să primească tradiţionalul mărţişor şi un surâs  inocent de copil, să se oprească un moment din drumul lor şi să primească darul simbolic, zâmbind a aducere aminte, deoarece astăzi valoarea martişorului începe să fie dată doar de creaţia artistică. Noi, cei 3437 de preşcolari am pus alături de mărţişor şi suflet, şi-l dăruim în comunitatea în care ne-am născut, căreia îi aparţinem şi pe care o respectăm”, transmit coordonatorii campaniei.

Mai jos aveți lista instituțiilor de învățământ preșcolar care au participat la campanie:

– Din Suceava – Grădinița ABC, Grădinița Gulliver, Grădinița Țăndărică, Grădinița Așchiuță, Grădinița Prichindel, Grădinița Col. Naț. Mihai Eminescu, Grădinița 1-2-3, Grădinița Obcini, Grădinița Piticot;

– Din Rădăuți – Grădinița Prichindelul, Grădinița Micul Prinț, Grădinița Pinochio, Grădinița Sfânta Treime, Grădinița Albinuța ;

– Din Fălticeni – Grădinița Voinicelul, Grădinița Pinochio;

– Din Gura Humorului- Grădinița Paradisul Piticilor, Grădinița Căsuța Piticilor;

– Din Siret – Grădinița Luminița;

– Din Ipotești – Grădinița Nr. 1;

– Din Fântăna Mare – Grădinița Fântăna Mare, Grădinița Cotu Băii;

– Din Dumbrăveni – Grădinița Dumbrava minunată;

– Din Dorohoi, jud. Botoșani – Grădinița Albă-ca-Zăpada, Grădinița Ștefan cel Mare și Sfânt, Grădinița nr. 4, Grădinița nr. 10, Grădinița nr. 6.

17036769_1452536364796542_221569267_o 17105850_1452536194796559_919756662_o 17106036_1452536164796562_1096073283_o FB_IMG_1488274845893

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.