Fie că este vorba despre nou-născuți, copii, adolescenți sau chiar adulți, durerea abdominală este un simptom extrem de des întâlnit în cazul mai multor afecțiuni (atât ale tractului digestiv, cât și, în unele situații, extradigestive). Acest simptom, deși nespecific, poate orienta diagnosticul către sursa problemei și, asociat cu alte manifestări clinice, poate chiar confirma prezența unei patologii.
În general, durerile abdominale pot fi cauzate de afecțiuni precum indigestia, balonarea, anumite infecții și inflamații de tract digestiv sau patologii biliare.
În special în cazul adulților, aceștia își pot recunoaște deja simptomele și pot deosebi durerea specifică unei indigestii de cea cauzată, de exemplu, de balonare. Adesea, acest fenomen conduce la autoadministrarea de medicamente acasă și amânarea unei consultații de specialitate la medicul gastroenterolog.
Cauze mai puțin cunoscute ale durerilor abdominale
Cu toate că, în unele cazuri, medicația administrată acasă poate ameliora temporar simptomatologia, ea nu este capabilă să evidențieze cauza durerilor, precum și posibilitatea reapariției acestora.
Pe lângă indigestie, balonare și patologii comune infecțioase, există câteva patologii digestive mai puțin cunoscute și nu la fel de ușor de identificat, care, totuși, sunt prezente într-un procent semnificativ al populației.
-
Intoleranța la lactoză
Intoleranța la lactoză este un fenomen din ce în ce mai des întâlnit și, în multe situații, subdiagnosticat.
Aceasta poate fi recunoscută prin apariția unor crampe abdominale dureroase variabile ca intensitate (în unele situații, pot fi extrem de dureroase, asemănătoare cu durerea din apendicita), balonare severă, diaree și chiar greață.
Principalul tratament este reprezentat de reducerea cantității de lapte sau chiar a eliminării acestuia din alimentație, alături de suplimentarea cu calciu.
-
Sindromul de intestin iritabil
Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune inflamatorie a tubului digestiv, întâlnită la aproximativ 15% din populație (cu preponderență la femei și persoane tinere).
Spre deosebire de alte patologii care pot fi depistate timpuriu prin intermediul unor consultații periodice și a analizelor de sânge uzuale (care conțin hemoleucograma, glicemia, markeri hepatici precum transaminazele și renali precum ureea și creatinina), sindromul colonului iritabil nu este o afecțiune ușor de surprins întâmplător.
La fel ca și în cazul intoleranței la lactoză, sindromul colonului iritabil se manifestă prin crampe abdominale dureroase, balonare și diaree (în acest caz se poate întâlni și constipația), astfel că tabloul clinic nu este unul specific.
În general, este necesară analizarea scaunului și, în cazuri particulare (de incertitudine diagnostică), poate fi necesară o colonoscopie. Tratamentul este centrat în jurul ajustării dietei și administrării de probiotice.
-
Refluxul gastroesofagian
Cu toate că refluxul gastroesofagian (sau chiar boala de reflux gastroesofagian) se asociază adesea doar cu prezența secreției acide a stomacului la nivelul cavității bucale și a durerii specifice din piept, acesta poate prezenta multe alte simptome sugestive.
Un astfel de simptom este durerea abdominală, care apare drept consecință a unui reflux prelungit și care, adesea, nu este asociată cu o astfel de afecțiune. Acest lucru nu face decât să amplifice necesitatea apelării la medicul gastroenterolog, chiar dacă durerea abdominală pare comună.
În concluzie, durerile abdominale pot fi aparent inofensive sau pot ascunde prezența unor patologii ce necesită o diagnosticare corectă efectuată de către un specialist. Intoleranța la lactoză, sindromul de intestin iritabil și refluxul gastroesofagian sunt trei exemple de afecțiuni ce pot trece neobservate și pot fi tratate incorect acasă.
Sursa foto: Shutterstock
Lasa un raspuns