Adoptarea unui câine este o decizie importantă, care vine la pachet cu o serie de responsabilități. Asemenea unui copil, patrupedul are nevoie de îngrijire constantă, hrană specifică nevoilor sale, apă proaspătă, un adăpost confortabil și un partener de joacă. 

Așadar, înainte de a face acest pas, gândește-te la faptul că animalul de companie va depinde în totalitate de sprijinul și atenția ta necondiționată. De la modul tău de viață, la talia, comportamentul, toaletarea și igiena blănosului, am pregătit o serie de informații utile pentru a te ajuta să iei cea mai bună hotărâre. 

Stilul tău de viață

Ritmul în care îți desfășori activitățile zilnice are o pondere semnificativă în acest proces de alegere. Dacă programul încărcat de la serviciu ocupă majoritatea zilei și ajungi acasă foarte târziu de fiecare dată, ar fi indicat să reconsideri opțiunea de adoptare. 

Mai ales în perioada de acomodare, câinii au nevoie de atenție și îndrumare din partea ta, pentru a descoperi noua lor casă. În cazul în care tratezi cu superficialitate aceste momente, patrupedul nu îți va înțelege supărarea dacă strică una dintre perechile favorite de încălțăminte.

Stabilirea unei legături puternice între tine și micuțul blănos necesită timp și dedicare pentru instruire, antrenament și dresaj. Astfel, orele petrecute împreună descoperind ce hrana uscata caini adoră, ce activități îi aduc bucurie, modul de a se comporta cu membrii familiei sau oamenii din jur va rezulta într-o prietenie care va rezista pe viață. 

Rasă

Rasa câinelui este unul dintre criteriile care fac diferența în rândul opțiunilor tale, întrucât îți dezvăluie o mulțime de informații relevante asupra comportamentului, a taliei, a gradului de activitate și a nevoilor legate de îngrijire. Din acest punct, putem spune că ies la iveală întrebările cu adevărat dificile:

  • Dispun de spațiu suficient în locuință pentru acomodarea unui câine de talie mică, medie sau mare?
  • Unul dintre membrii familiei suferă de alergii?
  • Sunt dispus să investești în mâncare specială, tratamente și vizite periodice la medicul veterinar?
  • Pot avea răbdare în cazul unui cățeluș care distruge neintenționat obiectele de mobilier în primele săptămâni?
  • Pot trece peste problema părului lăsat pe diferite suprafețe din casă?

Odată ce parcurgi acest set de întrebări și reușești să faci o evaluare obiectivă a situației, ești cu un pas mai aproape de alegerea propriu-zisă. Spre exemplu, dacă locuiești într-un apartament la bloc, iar spațiul este limitat, cățeii din rasa pomeranian, chihuahua, yorkshire terrier, pechinez sau pug au un caracter vioi, prietenos și sociabil, ceea ce înseamnă că se vor comporta bine în preajma copiilor și te vor acompania mereu la o sesiune de relaxat pe canapea.

Pe de altă parte, dacă locuiești la curte, un câine din rasa ciobanesc german interacționează bine cu alte animale, sunt loiali, curajoși și sunt capabili să îndeplinească sarcini complexe. Totodată, patrupezii din rasa beagle sunt apreciați pentru aspectul lor drăgălaș, însă au nevoie de mișcare în mod constant, fiind o rasă care iubește vânătoarea. 

Tipul de blană

Pe lângă o comunicare deschisă, cheia succesului în orice relație este compromisul, aspect care se aplică inclusiv în cazul de față. În funcție de tipul de blană, un câine va lăsa periodic pe majoritatea suprafețelor din casă o cantitate mai mare sau mai mică de păr. 

Desigur, acest lucru poate fi combătut prin îngrijirea corespunzătoare a patrupedului. Oferindu-i o alimentație bogată în carne, vitamine, minerale, proteine și săracă în grăsimi, blana lui va străluci indiferent de anotimp. 

În cazul unui blănos cu părul drept, ondulat, sârmos, lung sau scurt, periajul și pieptănatul previn încâlcirea și elimină firele moarte. În ceea ce privește tunsul, cere părerea unui medic veterinar, fiind cel mai competent să-ți ofere sfaturi cu privire la particularitățile îngrijirii.

Adoptarea unui câine este o responsabilitate imensă pe care ți-o asumi pe o perioadă nedeterminată. După ce îl accepți în spațiul tău personal, devii centrul universului pentru el, persoana de care depinde zilnic pentru hrană, apă și iubire. Prin urmare, ia în considerare recomandările noastre.

 

Sursă foto: Shutterstock

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.