315 elevi suceveni nu s-au prezentat la proba de Limbă şi literatură română, care a avut loc luni, 5 martie.

Astfel, din totalul de 7.051 de elevi care s-au înscris pentru testare, s-au prezentat 6.736. Notele obţinute la simulare nu se contestă şi se trec în catalog doar în „situaţii excepţionale” şi „în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi”.

Proba de simulare a început la ora 9:00, iar elevii au avut la dispoziţie două ore pentru a rezolva su­biec­tele.  Aceștia au avut de motivat apartenenţa la specia literară fabulă a unui fragment din „Ste­jarul şi trestia” de Gheor­ghe Sion, au avut de identificat sinonime, rolul virgulei dintr-o secvenţă, modul de formare al cuvintelor, număr de litere şi sunete, idei principale şi secundare.

De asemenea, au avut de redactat o compunere din minimum 150 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la specia literară “fabulă” a textului dat.

La subiectul al II-lea, a fost un fragment după “Cartea junglei explicată. Fiarele sălbatice”, apărut în “Terra Magazin”, pe baza căruia au fost formulate mai multe cerinţe. Printre acestea, de identificat un personaj, modul verbelor, funcţia sintactică a unor cuvinte, felul unor propoziţii, de construit o frază care să includă o propoziţie completivă directivă directă şi de redactat o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să descrie o întâmplare petrecută la grădina zoologică.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.