Pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale din 5 iunie 2016, au fost prevăzute peste 350 de milioane de lei, suma exactă fiind de 350.663 mii lei din bugetul de stat.

În această sumă sunt incluse şi fondurile necesare pentru plata indemnizațiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale. Bugetul de stat va asigura și costurile pentru introducerea operatorilor de calculator în secțiile de vot și pentru implementarea Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
Executivul a adoptat și calendarul acțiunilor din perioada electorală a alegerilor locale din acest an. Astfel, până la 26 martie vor fi desemnați judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca până la 27 martie să fie ales președintele BEC și locțiitorul acestuia. Începând cu 11 aprilie 2016 până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile județene și primari. După perioada în care pot fi depuse contestațiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor. Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, și se va încheia pe 4 iunie, ora 7:00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00.
Guvernul a aprobat numerotarea circumscripțiilor electorale județene, respectiv a municipiului București. Numerotare se face în mod similar cu numerotarea circumscripțiilor stabilită pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților, respectiv în ordinea alfabetică a județelor (ex. Circumscripția electorală nr. 1 – Alba, Circumscripția electorală nr. 2 – Arad etc), ultima, Circumscripția electorală nr. 42 fiind cea a municipiului București.
În privința modelului și a condițiilor de tipărire ale buletinului de vot, pentru a facilita accesul alegătorilor la opțiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conține denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorți a ordinii pe buletinul de vot, precum și paginile din buletinul de vot în care aceștia au fost înscriși.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.