În urmă cu 4 ani se înființa Uniunea Salvați Bucureștiul care între timp a evoluat în Uniunea Salvați România. Deși rezultatele lor la alegerile locale din București și alegerile parlamentare din 2016 au fost unele foarte bune pentru un partid înființat în doar câteva luni, profitând de valul anti-corupție din România, USR a reușit performanța să demonstreze că este doar un alt partid, la fel ca toate celelalte, chiar dacă se consideră „altfel”.

Dar spre deosebire de alte partide, USR a fost singurul care urla „fără penali în funcții publice”, în timp ce problemele cu corupția, foștii securiști, legăturile cu PSD și alte scandaluri înfloreau în filialele din toată țara. Când USR nu provoacă un val de ură, este doar un partid mic pe scena politică, așa cum s-a văzut la alegerile prezidențiale din 2019.

Pentru că din 2016, cu valul anti-corupție, USR a mai prins alegerile europarlamentare din 2019, când a profitat de valul de ură împotriva lui Liviu Dragnea, fostul președinte PSD. USR a reușit să transforme un proces penal într-o judecată a cetățenilor. Au crescut la alegerile europarlamentare din primăvara lui 2019 la peste 20% și au scăzut brusc la 15% la alegerile prezidențiale, după doar câteva luni.

După alegerile parlamentare din 2016, useriștii au început să se bată pentru putere, deoarece Nicușor Dan a făcut greșeala să-i primească în partid pe oamenii lui Cioloș care s-au pus singuri pe primele locuri pe listele de vot, câștigând fotolii în Parlament, în timp ce oamenii care au pus bazele partidului, care au muncit încă de pe vremea când USB era doar o asociație, au rămas pe margine și izolați.

Astfel, în 2017 oamenii lui Cioloș, conduși de Dan Barna și Cristian Ghinea, au dorit toată puterea în partid și l-au scos din jocurile politice pe Nicușor Dan. Ulterior, toți apropiații lor au ocupat funcții de conducere. Obsedat de putere și speriat că poate pierde partidul, Dan Barna a început în 2019 să excludă din partid pe oricine avea curajul să-l critice sau să-l contrazică, acționând pe modelul Liviu Dragnea în PSD.

Dan Barna și problemele cu DNA

În Parlamentul României, nici Dan Barna și nici vreun alt userist nu s-a remarcat cu vreun proiect important. Cea mai mare performanță a USR a fost circul transmis Live pe Facebook și ne amintim cum Cristian Ghinea, la vremea respectivă deputat, le-a arătat degetul mijlociu parlamentarilor PSD. Într-adevăr, o politică „altfel”, cum spunea USR.

În timpul alegerilor prezidențiale, s-a descoperit că Dan Barna este doar un alt individ care a trăit din banii statului, conectat la rețele politice, apropiat de baroni locali și „este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri europene”, după cum au arătat jurnaliștii Rise Project în ancheta lor.

Firma lui Dan Barna a reușit să crească pe spatele oamenilor cu dizabilități sau a celor proveniți din medii defavorizate, promițându-le că-i ajută, dar în realitate nu s-a întâmplat nimic din toate acestea. Dan Barna a ajutat Consilii Județene sau grupuri de politicieni care au făcut fraudă cu fonduri europene și companiile lui au trăit mereu din banii statului. Un altfel de bugetar, chiar dacă el încă se mai consideră antreprenor.

Ancheta Rise Project a ajuns și în atenția DNA care s-a sesizat în acest caz, dar se pare că dosarul rămâne prin sertarele procurorilor anticorupție.

USR, fonduri ilegale de la bugetul statului

Redacția PS News a intrat în posesia unei înregistrări de la ședințele USR, în care membrii din partid încalcă legislația din România doar pentru a atrage ilegal fonduri de la bugetul statului. Este vorba de contractele de subînchiriere pentru spațiul partidului. USR-ul lui Dan Barna a gândit un sistem de fraudare a bugetului de stat.

Astfel, USR a închiriat de la o societate comercială un spațiu pe Bulevardul Aviatorilor, unde plătește o chirie din subvențiile primite de la stat, iar ulterior spațiul respectiv a fost subînchiriat de USR către birourile parlamentare ale useriștilor pentru a atrage bani și de la Parlament. Legislația din România interzice subînchirierea atunci când sediul unui partid este închiriat de la o societate comercială. Pentru acest lucru, AEP a aplicat mai multe amenzi de zeci de mii de lei. Ulterior, partidul lui Barna s-a dus în instanță și a atacat decizia AEP, dar judecătorii au stabilit că USR a încălcat legea și a menținut toate deciziile AEP luate în urma controlului la sediul partidului.

Totul despre această schemă de fraudare a bugetului de stat poate fi citit aici.

De asemenea, în aceeași ședință, useriștii n-au ezitat să se amenințe cu bătaia, să se certe între ei și să-și aducă acuzații grave. Oamenii lui Dan Barna îi amenințau cu bătaia pe cei care puneau întrebări sau cei care voiau să știe cine a fost responsabil pentru faptul că s-a încălcat legea cu contractele de subînchiriere.

Stelian Ion, deputat USR de Constanța, se plângea că amenzile pe care partidul riscă să le primească de la AEP vor fi prea mari, de 200.000 de lei: „Dacă ajungem la 200.000 de lei, o sumă pe care am putea s-o folosim în campania electorală, și acum ne milogim de unii și alții să obținem suma asta”. Mai multe detalii aici.

Chiar dacă pe scena politică țipă toată ziua „fără penali”, USR încalcă conștient legea pentru a obține ilegal bani de la statul român.

Roxana Wring, colaborator al Securității

Roxana Wring a fost colaborator al Securității și CNSAS a prezentat dovezile care arată legăturile ei cu fosta Securitate.

Dar până în 2019, Roxana Wring a ocupat funcții importante în USR și visa chiar la o primărie de sector. Roxana Wring a fost unul dintre membrii fondatori ai USB/USR, alături de Nicușor Dan, și în 2016 a candidat inclusiv la Primăria Sectorului 3. Dar pentru că n-a avut nicio șansă în fața lui Negoiță, Wring s-a mulțumit cu funcția de consilier general la Primăria Capitalei.

În septembrie 2019, Roxana Wring și-a dat demisia de la conducerea USR București, motivând că vrea să dedice mai mult timp proiectele capitalei, dar probabil știa că CNSAS face cercetări. USR București este cea mai importantă filială a partidului și nu se renunță la ea fără un motiv foarte întemeiat.

În octombrie 2019, scandalul a ieșit la iveală și CNSAS a făcut publice informațiile după ce a avut toate dovezile care atestă colaborarea Roxenei Wring cu Securitatea. După aceste scandal, Wring s-a retras din USR și a pierdut chiar și funcția de consilier.

Dar colaborările cu Securitatea nu sunt vreo noutate în Alianța USR-PLUS. Roxana Wring nu e nici primul și nici ultimul politician cu legături cu securitatea din această alianță. În 2020, în cursa pentru Primăria București, s-a descoperit că tatăl lui Vlad Voiculescu a fost colaborator al Securității. Apoi în 2019 s-a aflat că partidul PLUS, condus de Dacian Cioloș, a fost înființat cu ajutorul unei familii de securiști. Și pentru a-și apăra securiștii din partid, Dacian Cioloș a spus că mulți români ar putea fi securiști.

Corupție la USR Șelimbăr, Sibiu

Acasă la Dan Barna, în Sibiu, a avut loc recent un scandal de corupție. Vicepreședintele filialei USR Șelimbăr a fost reținut pentru complicitate la luare de mită. Cristina Horotan, vicepreședintele USR Șelimbăr, ar fi luat bani ilegali împreună cu soțul ei, Radu Horotan.

Banii s-ar fi dat printr-o firmă de arhitectură și proveneau de un dezvoltator imobiliar. DNA a început urmărirea penală încă din 2019, iar în ianuarie 2020 a trecut la acuzații.

*

Și acestea sunt doar câteva din scandalurile USR. Mai amintim cazul Ariel Chiș pentru cei care vor să se amuze; sau pesediștii care au ajuns în echipa lui Dan Barna; sau excluderile din partid pentru că îl deranjau pe Dan Barna; sau cazul Andrei Caramitru cu numeroase mesaje incorecte politic, cu mesaje jignitoare la adresa cetățenilor, cu insulte pentru electoratul PSD; sau cazul Iulian Bulai care a spus că Iisus s-a născut dintr-o mamă surogat, sau amenințările cu spânzurarea din partid și lista este foarte lungă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.