Nu mai este mult până la sărbătorile de iarnă, sinonime, printre altele, cu mese copioase alături de cei dragi. Multe persoane știu deja că acest fapt se va reflecta asupra siluetei. Însă nu trebuie să îți faci griji în acest sens dacă iei măsuri din timp. Iată cum poți să petreci la mesele de sărbători, în deplină cunoștință de cauză, fără să te simți vinovat.

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi

Este recomandat să ai o alimentație echilibrată pe tot parcursul anului. Dacă ești deja atent la ceea ce mănânci astăzi, îți va fi mai ușor să participi la mesele copioase din timpul sărbătorilor. Nu este o soluție să faci excese în anumite perioade, pentru ca mai apoi să urmezi diete excesiv de restrictive. Chiar dacă pierderea în greutate poate fi rapidă, riscul este să recâștigi kilogramele pierdute sau chiar mai mult. Cel mai sănătos este să realizezi unui plan alimentar pentru săptămâna care include Crăciunul și Revelionul, astfel încât să știi din timp ce mâncăruri vei consuma. Prepararea meselor în familie îți va permite, de asemenea, să iei în considerare și cantitățile. De asemenea, poți să folosești rețete ale unor preparate tradiționale, precum cozonac ori friptură de porc, adaptate astfel încât să conțină o cantitate mai mică de grăsimi și zahăr sau versiuni mai sănătoase ale unor ingrediente. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este să respecți noțiunea de plăcere și să-ți asculți organismul. 

Nu sări peste mese

În așteptarea unei petreceri de seară, multe persoane sunt tentate să sară peste mese în ziua respectivă pentru a reduce din numărul de calorii. Totuși, nutriționiștii spun că această strategie nu este una eficientă. Dacă stomacul este gol atunci când ajungi la petrecere, vei fi tentat să mănânci mai multe aperitive decât în mod normal și, de asemenea, mai multă mâncare în timpul mesei. Adică să consumi mai multe calorii decât dacă ar fi avut o cină obișnuită. Această situație trebuie să fie pe cât posibil evitată, mai ales că mesele de sărbători sunt bogate în alimente cu un conținut caloric ridicat. Este recomandat ca, în ziua respectivă, să consumi patru-cinci mese și gustări, iar la petrecere să mănânci cantități mai mici de alimente. Ia un mic dejun sănătos, cu o băutură fără zahăr – cafea, ceai, un aliment bogat în proteine, precum brânzeturile și ouăle, sucuri naturale de fructe și un produs cu carbohidrați, precum pâinea sau biscuiții integrali. Astfel nu vei mai fi tentat să iei o gustare până la prânz. Această masă poate conține la rândul ei o sursă de proteine animale sau vegetale și multe legume, dar și carbohidrați precum paste integrale ori orez. Vei putea ulterior să testezi din deliciile culinare de la petrecere, dar cu măsură.

Mănâncă inteligent

Ține cont de dorințe, dar alege preparatele de care ți-e poftă cu adevărat. Multe aperitive sunt foarte bogate în calorii, iar, când mai ai și un pahar în mână, vei fi tentat să mănânci mai mult. Alege alimente cu conținut scăzut de calorii, precum legumele crude cu sos, salatele, și mai puțin prăjeli și foietaje. Alege între două preparate cu același conținut caloric, de exemplu, foie gras și somon. Nu-ți umple prea mult farfuria și mănâncă încet, pentru a permite creierului să conștientizeze când s-a săturat. Oferă-ți dreptul de a gusta din deserturile tradiționale pe care le poți mânca doar o dată pe an, dar fii atent la porția pe care ți-o pui în farfurie și savureaz-o la maximum. 

Nu uita de exercițiile fizice

Perioada sărbătorilor este sinonimă și cu relaxarea și leneveala. Nu uita însă că exercițiile fizice sunt o modalitate foarte bună de a-ți ține sub control greutatea. Poți să-ți faci exercițiile de antrenament obișnuite, însă poți profita și de timpul petrecut cu familia pentru plimbări în aer liber și mers cu bicicleta, schi ori patinaj. Pe lângă arderea caloriilor, te vei bucura de momente prețioase de relaxare. 

În concluzie, nu-ți strica buna dispoziție de sărbători gândindu-te la siluetă prea mult. Fii cumpătat și asigură-te că respecți ideea principală a acestei perioade, să te distrezi și să te relaxezi alături de cei dragi. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.