Ce înseamnă o casă ecologică? În termeni generali, o locuință prietenoasă cu mediul se bazează pe o bună izolare a structurii, realizată prin intermediul materialelor de construcție eco. În același timp, este încurajat un consum cât mai mic al resurselor de energie electrică, astfel încât, costurile legate de întreținere, atât iarna, cât și vara, scad.
O investiție eficientă pe termen lung, casa ecologică va avea un impact redus asupra sănătății mediului și, în același timp, va crea un spațiu sănătos pentru toți membrii familiei. Iată câteva recomandări care te vor ajuta să obții o locuință sustenabilă.
Instalează panouri fotovoltaice
O investiție care va crește considerabil valoarea de bază a casei, panourile fotovoltaice sunt o eficientă metodă prin care poți economisi atât bani, cât și energie electrică. Compatibile cu orice tip de acoperiș, aceste panouri nu generează emisii poluante și nu emit zgomote deranjante. În plus, tehnologia este într-o continuă schimbare, fapt ce denotă că eficiența panourilor fotovoltaice se va dezvolta, odată cu trecerea timpului.
Îmbunătățește calitatea apei
Nu este un secret faptul că apa potabilă de la robinet poate conține impurități și un nivel crescut de clor, elemente care pot influența negativ calitatea apei consumate, schimba gustul mâncării ori afecta sănătatea întregului organism. În acest caz, un filtru apa instalat în bucătărie, sub chiuvetă, te poate scăpa de această corvoadă. Pe lângă faptul că un sistem de filtrare eficient previne dezvoltarea bolilor indiferent de vârstă, poate menține un debit bun al apei și reușește să elimine virusurile și bacteriile.
Încălzire alternativă
Centrala termică se încadrează în categoria sistemelor de încălzire alese în mod frecvent. Deoarece scopul final este obținerea unui nivel crescut de căldură pe toată perioada anotimpului rece și, implicit, reducerea facturii la energie electrică pe toată durata anului, poți încerca centrale pe peleti, fiind o sursă de energie curată, ecologică și ieftină. Întrucât funcționează pe bază de combustibil solid – peleți, lemn, brichete, deșeuri, tocătură lemnoasă – emisia de fum este scăzută, iar cenușa rezultată în urma arderii poate fi reutilizată pe post de îngrășământ natural.
Alege electrocasnice cu o clasă superioară
Clasa energetică este modul prin care se poate determina consumul total de energie electrică al unui produs. Notată cu litere de la A la G, unde A reprezintă consumul redus, iar G indică varianta cea mai mare de consum, în mod natural, este recomandat să alegi electrocasnice din categoriile superioare, în ceea ce privește o casă ecologică. Prin urmare, acest sistem de clasificare se aplică următoarelor tipuri de electrocasnice:
- Frigidere;
- Mașini de spălat rufe;
- Mașini de spălat vase;
- Televizoare;
- Becuri.
În ceea ce privește sistemul de iluminat, înlocuirea becurilor tradiționale cu cele bazate pe tehnologia LED va aduce un consum redus de energie electrică. Printre avantajele iluminatului LED se numără atingerea unei intensități considerabile de lumină într-un timp redus, durata mare de funcționare în parametri optimi și faptul că nu conține substanțe toxice, precum plumb sau mercur.
În final, locuința sustenabilă reprezintă un pas important în procesul de responsabilizare personală, în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător. Ține cont de faptul că, fiecare pas mic pe care îl faci în ajutorul naturii, se va reflecta în viața de zi cu zi.
Sursă foto: Unsplash.com.
Lasa un raspuns