Din nefericire, starea de sănătate a dinților și a gingiilor este adesea neglijată. Dintr-un motiv sau altul, sănătatea dentară nu este o prioritate pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, problemele cavității bucale pot indica probleme de sănătate în altă parte din corp. Iată un singur motiv pentru care ar trebui să vizitezi dentisul puțin mai des decât o faci acum. Ești curios ce probleme de sănătate poate dezvălui interiorul gurii tale? Află în cele ce urmează!

 

Ce alte boli pot fi indicate de problemele dentare cu care te confrunți?

 

  1. Ești expus riscului de infarct, AVC sau boală cardiovasculară

Boala parodontală și afecțiunile cardiovasculare merg adesea mână în mână. Bacteria care cauzează inflamația gingiilor poate ajunge în circuitul sanguin și poate călători astfel spre artere și spre inimă, scăzând elasticitatea acestora (ateroscleroză). Când acest lucru se întâmplă, riscul unui infarct sau a unui accident vascular cerebral crește considerabil. 

 

Pentru a evita un deznodământ atât de tragic este recomandat să începi să administrezi un tratament pentru paradontoză cât mai rapid posibil. 

 

               2.Ai diabet 

 

Ulcerațiile, infecțiile și inflamațiile gingiilor, infecțiile fungice, respirația urât mirositoare și cariile pot fi un indiciu al diabetului. Dacă vizitezi cu regularitate dentistul, adică la fiecare 6 luni, acesta ar putea observa simptomele înainte să fie prea târziu. 

 

               3.Ești însărcinată!

 

Dentiștii știu că voma cauzată de grețurile de dimineață pot eroda smalțul dinților. În același timp, creșterea nivelurilor de hormoni poate afecta stabilitatea dinților. De asemenea, gingiile devin mai sensibile, ceea ce va face periajul dentar mai dureros. În acest caz este recomandat să folosești o periuță de dinți mai moale decât folosești de obicei și să ai puțin mai multă grijă la periaj. De asemenea, după fiecare episod de vomă, este recomandat să îți clătești gura foarte bine, pentru a preveni efectele negative ale acidului asupra dinților. 

 

           4.Suferi de sindromul apneei în somn

 

Dentiștii spun că dinții deteriorați sunt un semn că sforăi în somn. Oamenii care suferă de apnee în somn întâmpină dificultăți în respirație atunci când dorm. Mușchii faringelui și ai laringelui se relaxează, blocând astfel căile respiratorii. Pentru a nu rămâne fără oxigen, creierul transmite semnale pentru a trezi persoana și pentru a tensiona mușchii. Deseori în acest proces dinții se lovesc unii de alții sau se macină. Astfel, dentistul care observă dinții deteriorați își poate da seama că apneea în somn este cauza. 

 

             5.Ai o boală autoimună

 

Dacă mergi cu regularitate la dentist, acesta poate observa schimbări în starea cavității tale bucale, ce pot indica spre o boală autoimună, precum boala Lupus. În mod normal, acestea sunt foarte dificil de diagnosticat. Totuși, printre primele semne ale bolii se numără leziunile din zona glandelor salivare. În urma unui consult, dentistul tău poate fi prima persoană care să depisteze o astfel de afecțiune gravă. 

 

Toate exempleke prezentate mai sus susțin același lucru: este foarte important să rezolvi orice problemă dentară până nu este prea târziu și este obligatoriu să te programezi pentru un consult stomatologic de cel puțin 2 ori pe an. I-ai putea fi foarte recunoscător dentistului tău pentru că te-a ajutat să preîntâmpini o boală mult mai graă decât o carie! 

 

Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.