Concediul cu mașina cu sau fără rulotă (sau, de ce nu, cu motocicleta), este genul de experiență care îți oferă mobilitate maximă și creează amintiri memorabile. Libertatea de mișcare totală și lipsa unui program prestabilit sunt unele dintre avantajele majore pe care le oferă autonomia deplasărilor cu un mijloc de transport propriu. Dar, pentru ca totul să fie perfect, ia în calcul și aceste sfaturi suplimentare, care vin din experiența acumulată de cei care s-au bucurat de reușita unor astfel de vacanțe. 

Fii prevăzător

A fi prevăzător înseamnă să anticipezi și, în consecință, să-ți iei toate măsurile necesare pentru a limita sau a putea face față unor evenimente neprevăzute. Și pentru că vorbim despre un concediul cu mașina sau un alt mijloc de transport care îți oferă independență totală, pregătirea unei astfel de vacanțe începe mereu în service pentru o revizie completă a mașinii. Pasul următor este să treci în revistă actele personale și ale mașinii, de la permis de conducere valabil la ITP, fără să omiți rovinieta și polița RCA. Aceasta din urmă poate fi actualizată pe loc cu o asigurare auto online

 

Apoi, pentru a te bucura de călătorii de vacanță în deplină siguranță, adaugă și o asigurare transport. Este polița care preia toate incidentele nedorite, de la evenimente rutiere la complicații legate de bagaje. O astfel de garanție te eliberează de orice stres și lasă deplină bucuria călătoriei, indiferent dacă este în țară sau dincolo de granițe.   

Bagaje inteligente

Unul dintre motivele de stres înainte de vacanța cu mașina îl reprezintă bagajele și volumul acestora. Bagaje inteligente înseamnă alegerea acelor lucruri care vor fi cu adevărat necesare, fără a adăuga nimic în plus. Este frustrant să cari degeaba unele lucruri sau, dimpotrivă, să-ți lipsească ceea ce îți este cu adevărat necesar. 

 

Strategia unor bagaje inteligente începe cu prognoza meteo, corelată traseului pe care urmează să-l parcurgi. La aceasta se adaugă mereu o haină de ploaie și ceva călduros. În rest, limitează-te la strictul necesar și combină lucrurile astfel încât să ai posibilitatea de a avea mai multe ținute cu un număr limitat de haine. Și dacă îți pare dificil, ia în calcul că, fiind vacanță, hainele trebuie să fie adaptate momentului: simple, lejere și fără pretenții. 

Lucruri esențiale

Sunt câteva lucruri esențiale: medicamente, trusa de prim ajutor, în care să găsești cu adevărat ceea ce ai nevoie, în funcție de potențialele nevoie ale tale și ale celor care te însoțesc, acte, încărcătoare și adaptoare pentru mașină. 

 

Poate fi util să transferi în format electronic, pe telefon, actele de identitate, datele cardurilor, o rețetă medicală sau alte asemenea. Chiar dacă pare un efort inutil, este printre măsurile inteligente care te vor ajuta să ieși ușor și fără complicații din orice situație. Varianta electronică a documentelor importante este acceptată și utilă și-ți permite să faci economie de timp, scutindu-te de complicații. 

 

În plus, actualizează-ți datele GPS-ului, dar și cele pentru plăți online sau prin SMS, pentru a scăpa de cozile de la ghișeele de taxare. 

Trusa de supraviețuire

O călătorie cu mașina pe distanțe lungi te poate pune în situații neobișnuite. De la un drum blocat la o pană de cauciuc, de la o defecțiune la mașină până la necesitatea de a înnopta pe marginea drumului. Trusa de supraviețuire include lucrurile necesare pentru un interval de 24-48 de ore, care să-ți asigure ceea ce este esențial: apă, alimente și medicamentele uzuale, la care se poate adăuga, eventual, combustibil. Acest din urmă aspect poate include și surse de alimentare pentru telefonul mobil. Ce conține trusa? Conserve și biscuiți, plus 1,5-2 litri de apă pentru fiecare persoană.   

 

Dacă circuli cu o mașină electrică, trusa aceasta este cu atât mai necesară, mai ales dacă tranzitezi zone unde condițiile climatice pot fi extreme (foarte cald sau frig, ploi abundente).  

Analizează atent traseul călătoriei

Stabilirea exactă a unui traseu și realizarea unui plan de călătorie îți vor oferi confort. Evident, vei putea lua în calcul și abateri de la plan, tocmai pentru a te bucura de momente inedite și libertate, dar chiar și așa este necesar să stabilești exact raportul dintre distanțele pe care le parcurgi și autonomia mașinii, mai ales dacă vei folosi una electrică sau o motorizare de tip hibrid. 

 

Totodată, ia în calcul locurile unde poți campa și facilitățile pe care le ai la dispoziție dacă circuli cu rulota sau dacă vei utiliza cortul. 

 

Pregătite cu atenție, vacanțele de acest gen sunt experiențe încântătoare care rămân în amintire, iar reușita unor astfel de expediții autonome este cu atât mai mare atunci când sunt mai mulți participanți, bine organizați, fiecare cu mașina, rulota sau motocicleta proprie. 

 

 Sursa foto: Shutterstock.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.