Sute de mii de români îşi cresc copiii singuri. Sunt mamele şi taţii care nu-şi pot lua niciodată liber. Şi care învaţă să zâmbească şi după ce familia li se destramă. De Ziua Internaţională a părinţilor singuri, ne-au povestit cum reuşesc să facă faţă provocărilor. 

Peste 620 de mii de parinti din Romania isi cresc copiii singuri. Cele mai multe sunt mamele eroine, 500 de mii, iar restul, tații eroi.

Din jumătăţile pierdute, părinţii singuri trebuie să reconstruiască un univers frumos pentru copiii lor. E un efort ce poate deveni copleşitor.

ADRIAN PĂŞCUŢĂ, tată: Nu a fost uşor, am slăbit vreo 30 de kg, mi-am schimbat priorităţile, am renunţat la activităţile pe care le aveam înainte, am hotarat sa ma dedic mai mult copiilor.

Adrian este un tată erou, care îşi creşte singur cei trei copii. În fiecare zi, îi duce la şcoală, apoi merge la Facultatea de asistenţă socială din Timişoara, unde e lector. Predă tehnici de supravieţuire în familii monoparentale – pe care le-a învăţat în ultimii ani din propria experienţă. Ţine şi cursuri gratuite online, pentru cei care trec prin despărţiri şi au nevoie să se vindece. Copiii simt dacă părinţii nu sunt bine.

JENI CHIRIAC, psihilog: De aceea, noi trebuie sa ne acordam atentie, sa incercam pe cat posibil sa ne ajutam intr o maniera in care sa nu transformam copiii in confesori, in copii care vin si lupta pentru noi in conflictul pe care il avem cu fosta parteneră.

De Ziua Internaţională a Părinţilor Singuri, copiii au sărbătorit alături de cei care le sunt alături în fiecare clipă.  Anca este una dintre mamele eroine din Bucureşti. Are grijă zi de zi de Patrisia, de mai bine de 7 ani, de când a divorţat de partenerul său. Cu un program flexibil, a reuşit să îşi dedice mai mult timp pentru activităţile lor preferate. Sport, dans, teatru şi mai ales, muzică.

ANCA ALEXANDRU, mamă: Patrisia nu a acceptat aceasta situația, a negat realitatea mai mult decat cinci ani, s-a aflat intr-un blocaj emotional cumplit in sensul in care nu a avut concentrare la scoala, pentru ca nu a fost bine emotional.

Însă acum părinţii au reuşit să stabilească un program echilibrat, astfel încât copilul să se bucure de amândoi.

ANA MAITA, Asociația Mame pentru Mame: Aş recomanda cuplurilor care ajung la divorţ să meargă la consiliere de cuplu şi consiliere centrată pe siguranţa copiilor.

13 milioane de familii monoparentale există în întreaga lume. Şi multe celebrităţi au fost crescute de părinţi singuri. Barack Obama, Bill Clinton, Madonna, Julia Roberts sau Adele sunt doar câteva dintre exemple. (Sursa: Observator)

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.