În zilele noastre preocuparea pentru un stil de viață sănătos începe să capete din ce în ce mai multă amploare. Pentru a clădi fundamentul unei vieți de calitate, fără probleme medicale, cu zile pline de energie și randament maxim este bine să avem grijă în primul rând la alimentația pe care o adoptăm. Aportul suficient de vitamine și minerale necesare în organismul uman se numără printre beneficiile principale ale alimentației sănătoase.

În continuare, îți propunem câteva alimente pe care să le introduci în dieta familie tale, pentru un aport nutritiv calitativ. 

  • Cartoful dulce 

Cartoful dulce reprezintă o sursă ideală de antioxidanti, vitamine, minerale și fibre alimentare. Este bogat în vitamina A care este un important antioxidant. Un singur cartof dulce furnizează doza zilnică recomandată de vitamina A. Îndulcește papilele gustative și este excelent pentru sănătatea cardiovasculară. 

De asemenea, cartofii dulci sunt bogați în fibre, care previn constipația și asigură sănătatea tractului digestiv. Din aceste motive, au ajuns să fie un aliment extrem de popular și la o simplă căutare poți găsi o multitudine de retete cu cartofi dulci.

  • Carnea de curcan 

Este o carne albă cu puține grăsimi și calorii, excelentă și pentru cei care vor să slăbească. Carnea de curcan are de două ori mai puține grăsimi și calorii decât carnea de pui. Ea conține doar 1 gram de grăsime la 30 g de carne. Pe de altă parte, carnea de curcan este o bună sursă de acid folic, vitamina B3 și B6, zinc și potasiu.

Bineînțeles, pentru a-i păstra proprietățile nutriționale, trebuie să alegem varianta cea mai corectă de preparare și anume la cuptor, nu în baie de ulei, metodă care aduce atât calorii, cât şi colesterol crescut. O idee foarte bună ca să o introduci ușor în dieta familiei tale este să pregătești o delicioasă rulada de curcan.

  • Quinoa

Quinoa este o super cereală bogată în vitamine și minerale. Este plină de fibre, fier, magneziu și mangan. Quinoa are un conținut redus de grăsimi și un conținut bogat în proteine. Este una dintre puținele surse vegetale, ce poate fi considerată drept sursă completă de proteine, deoarece conține toți cei 9 aminoacizi esențiali. Nu în ultimul rând, nu conține gluten. 

Quinoa este potrivită pentru micul dejun, prânz, cină sau chiar ca desert. Poate înlocui cerealele de dimineață, se poate folosi drept garnitură la felul principal sau poate fi adăugată în salate. 

  • Kaki

Kaki sau persimmon este un fruct exotic al  cărui gust se aseamănă cu cel al piersicii, ananasului, dar și al pepenelui galben. Sărac în calorii și bogat în fibre, kaki conține doze importante de vitamine (în special vitamina C), minerale (potasiu, mangan, seleniu, fosfor) și multe alte substanțe benefice organismului uman. Conține mai mult potasiu decât bananele și mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde. De aceea, nu este de mirare că a fost numit și „fructul zeilor’’.

Kaki poate fi folosit pentru tot soiul de prăjituri, smoothie-uri cu fructe, gemuri, dar este utilizat și pentru a da o notă dulce preparatelor sărate, de aceea se adaugă în salate sau se folosește pentru a prepara sosuri dulci acrișoare.

  • Migdale

În comparație cu celelalte varietăți de oleaginoase, migdalele conțin cele mai multe fibre și cea mai mare cantitate de Vitamina E, un puternic antioxidant. De asemenea, acestea constituie și o sursă bună de calciu.

Migdalele contribuie și la sănătatea inimii, dar cu condiția să le consumăm cu tot cu pielița maro. Motivul constă în faptul că în coajă se regăsesc foarte mulți antioxidanți, numiți flavonoizi, cu rol protector pentru sistemul cardiovascular. 

Se pot servi fie crude, fie prăjite, sub forma de făină pentru deserturi, printre care și marțipan sau prin prepararea băuturilor vegetale de tip lapte.

  • Turmeric

Turmericul sau curcuma este un condiment care a devenit popular nu doar pentru gustul său aparte, ci și datorită numeroaselor proprietăți terapeutice. Este considerat a fi cel puternic antioxidant natural disponibil. Proprietățile detoxifiante ale turmericului contribuie la o digestie sănătoasă și favorizează controlul greutății corporale. 

În afară de aceste particularități, turmericul dă culoare și mai ales savoare mâncărurilor tale, precum curry, diverse sosuri sau marinate pentru carne.

Acestea sunt numai câteva din alimentele cu proprietăți extraordinare pentru sănătate, alese din principalele grupe alimentare. Sperăm că te-am putut convinge să le introduci în dieta ta și a familiei tale pentru un aport nutritiv calitativ în sprijinul unei vieți sănătoase.

Sursa foto: shutterrstock.com 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.