Vineri, 12 septembrie, în cadrul activităților curente desfășurate, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au constatat 4 infracțiuni de „nerespectarea regimului armelor şi munițiilor”.

Astfel, un bărbat de 56 ani, din localitatea Moara, deţinea ilegal o armă de tir sportiv, cu aer comprimat, fără serie, înscrisă în permisul de arma tip B, expirat din data de 09 septembrie 2013.

De asemenea, o femeie de 46 ani, din oraşul Gura Humorului, deţinea ilegal un pistol pentru muniţie iritant lacrimogenă și 7 cartușe aferente înscrise în permisul de armă tip B, expirat la data de 26 septembrie 2013.

Totodată, a fost identificat un tânăr de 28 ani, din municipiul Fălticeni, care deţinea ilegal un pistol cu proiectil din cauciuc și 7 cartușe aferente înscrise în permisul de armă tip B, expirat la data de 19 martie 2014.

Un bărbat de 47 ani, din municipiul Suceava deţinea ilegal 3 arme de vânătoare și 22 cartușe de vânătoare, o armă de tir sportiv cu aer comprimat și un pistol cu muniție înscrise în permisul de armă tip B, expirat la data de 10 martie 2014.

Întrucât persoanele în cauză nu s-au prezentat la prelungirea valabilităţii permisului de armă şi nu au depus armele în termen de 10 zile de la această data, în cauză s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea infracţiunii de „nerespectarea regimului armelor și muniţiilor”, faptă prevăzută şi pedepsită de Cod Penal.

Din cercetări şi audierea autorilor, a rezultat faptul că aceștia nu au cunoscut noile prevederi ale Legii 295/2004 republicată şi ale noului Cod Penal şi astfel nu s-au mai prezentat la prelungirea valabilităţii permisului de armă.

Poliţiştii reamintesc faptul că, în conformitate cu prevederile art. 25 din Legea 295/2004 republicată (modificată şi completată de Legea 117/2011), permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau de la data ultimei vize.

În acest context, titularii de permis de armă letală (arme de vânătoare) sau arme neletale (arme cu aer comprimat, pistoale cu bilă de cauciuc, pistoale cu muniţie iritant lacrimogenă) au obligaţia de a verifica data eliberării permisului de armă, data eliberării sau data ultimei vize şi în cazul în care a trecut termenul de 5 ani, se vor prezenta la IPJ Suceava – Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe periculoase, în vederea prelungirii permisului de armă în original şi în copie.

Nerespectarea obligaţiei de a nu depune arma (armele) la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, conform art.342 pct. 6 din Noul Cod Penal și anularea dreptului de deținere, port și folosire arme și muniții conform Legii 295/2004 republicată.

Menţionăm că în cursul anului 2014, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Suceava au întocmit peste 170 de dosare penale titularilor de permise de armă care nu s-au prezentat din diferite motive la prelungirea valabilității permisului de armă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.