Dacă ai probleme cu somnul în prezent, află că nu ești singurul, ținând cont de stresul intens creat de știrile negative legate de pandemia de coronavirus, din acest an. Pentru a dormi mai bine este important să scăpăm de stres, de stările de nervi și anxietate. Acestea reprezintă principalele cauze ale înrăutățirii somnului peste noapte.
Iată care sunt principalele 6 metode care pot promova un somn mai bun și mai sănătos noaptea:
1. Meditația
Meditația are un efect liniștitor asupra minții și poate fi practicată oricând, în confortul casei. Sunt suficiente chiar și 10 minute de meditație pentru a scăpa de stres și anxietate. Și exercițiile fizice ajută în relaxare, dar și băile calde seara, cu efect calmant.
2. Mediu relaxant în dormitor
Pentru a avea un somn mai bun este necesar să ai un mediu confortabil și relaxant în camera în care dormi. În acest scop se pot face mici schimbări, pentru ca dormitorul să fie mai bine ventilat și mai plăcut. O idee ar fi să folosești o lenjerie de pat de înaltă calitate, din bumbac 100% și o saltea de pat mai confortabilă, care să îmbunătățească confortul și calitatea somnului.
3. Reducerea stresului și a anxietății
Având în vedere anul dificil pe care îl trăim, nu ne mai mirăm că suntem anxioși și afectați de stres zi de zi. Principalele simptome pe care le experimentăm sunt: durerea de cap sau cefaleea, senzația de greață, oboseala, stările de iritabilitate, tulburările de somn.
Pentru a dormi mai bine trebuie să scăpăm de stres și anxietate și asta se poate face prin folosirea unor uleiuri esențiale, prin exerciții cardio, ascultarea muzicii relaxante sau aplicarea unui prosop cald pe gât pentru a elibera tensiunea.
Somnul poate fi indus și prin utilizarea unei perne cu apă caldă, care are efect calmant asupra corpului și poate îndepărta orice durere (de burtă, de oase, de articulații sau de spate).
4. Folosirea plantelor medicinale
Ceaiurile din lavandă, flori de soc și tei pot relaxa corpul și mintea și pot îmbunătăți calitatea somnului prin proprietățile liniștitoare ale acestor plante.
5. Evitarea expunerii la lumina albastră
Lumina trebuie atenuată treptat înainte de culcare. Ceasul nostru biologic produce melatonină, un hormon care este în cantitate mare mai ales noaptea. Pentru a avea un somn mai bun, trebuie evitată expunerea la lumina albastră seara. Aceasta poate afecta producția de melatonină și de aceea apoi este mai dificil să adormi.
Lumina albastră are o influență negativă asupra somnului și asupra ritmului circadian. Pentru a preveni efectele luminii albastre sunt recomandați ochelarii de calculator cum sunt cei de la Muunel ochelari. Aceștia au lentile speciale pentru calculator și reduc oboseala oculară, ce apare din cauza expunerii îndelungate la lumina albastră de la ecranele gadget-urilor (laptop, PC, tabletă, smartphone).
Pentru a dormi mai bine, somnul ar trebui să fie liniștit, un moment de relaxare, de aceea gadget-urile nu trebuie ținute în dormitor. Mulți oameni dorm cu smartphone-ul lângă ei și chiar îl țin în standby. Ideal ar fi să închidă telefonul mobil și chiar să nu aibă nici televizorul în dormitor. Unii oameni dacă primesc un mesaj pe telefon, îl citesc imediat dacă se trezesc din somn, iar asta îi face să fie permanent în alertă, să aibă un somn întrerupt, mai puțin odihnitor.
Prin folosirea smartphone-ului seara, oamenii se expun la lumina albastră și astfel își activează vigilența, ceea ce face să-și amâne momentul în care adorm, șansa de a avea un somn odihnitor. Dependenții de smartphone riscă astfel să fie mereu obosiți și să sufere chiar și de insomnie în anumite nopți. Tinerii sau adolescenții sunt cei mai expuși acestui risc, mai ales dacă sunt pasionați de gadgeturi și de jocuri pe calculator.
6. Lectura
Pentru a avea un somn liniștit noaptea, încearcă să citești câteva pagini dintr-o carte, sau să răsfoiești o revistă interesantă și relaxantă. Ideea este de a dormi mai bine, după o zi plină de griji. Această metodă simplă reduce stările de neliniște, de stres și promovează un somn mai bun și mai liniștit.
Lasa un raspuns