Aproximativ 230 de kilometri de drumuri județene vor fi modernizați în acest an. Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, în prima conferință de presă din acest an.

Astfel, potrivit președintelui Flutur, printr-un proiect pe fonduri europene vor începe lucrările de modernizare a axei rutiere Suceava – Iași.

„Această axă are două tronsoane de 75 de kilometri pe raza județului Suceava, beneficiare fiind 11 unități administrativ teritoriale. Pentru anul acesta am prevăzut în buget 24 de milioane de euro, din totalul de 47 de milioane de euro. Acum suntem în procedură de evaluare. Din fericire suntem în clarificări, asta înseamnă că firmele sunt interesate de această investiție, iar la începutul lunii martie există posibilitatea să desemnăm constructorii pentru cei 75 de kilometri de drumuri pe fonduri europene. Și vorbesc aici de tronsoanele Suceava – Dolhasca, dar și ruta Suceava – Liteni – Moara – Zaharești – Dărmănești”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutr.

Drumul Județean Panaci – Glodu, finalizat în 2020

 

Președintele Flutur a subliniat că în acest an se va lucra și la mai multe proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, între care drumul Panaci – Glodu, pe o lungime de șase kilometri, dar și drumul județean de pe raza comunei Boroaia, pe o lungime de 5,5 kilometri. În ceea ce privește drumul județean care trece prin comuna Slatina, Gheorghe Flutur a precizat că de la granița cu Mălini până la Găinești, vor fi finalizate jumătate dintre lucrări, întrucât acolo există o condiționare legată de un proiect de apă și canal în curs de execuție.

În ceea ce privește Drumul Județean Hârtop – Vulturești, care are o lungime de 16,5 kilometri, Flutur a precizat că anul trecut au fost întârzieri, însă deja a avut discuții cu constructorii și au făcut un grafic pentru acest an pentru a putea recupera timpul pierdut. Despre DJ Rădăuți – Frătăuți – Bilca – Vicovu de Sus, pe o distanță de 23 de kilometri, Flutur a precizat că lucrarea este deja adjudecată și afost făcut și graficul de lucrări. Trebuie precizat că lucrările vor începe din două locuri, astfel, lucrările putând să avanseze.

„Nu în ultimul rând, la drumul Teșna – Coșna, pe o distanță 5,4 kilometri, suntem în procedură de evaluare, avem ofertant și sper să avem și acolo un rezultat pentru a începe lucrările”, a declarat președintele CJ Suceava.

Drumuri județene, finanțate cu fonduri de la bugetul județului

 

În altă ordine de idei, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat că o parte dintre investițiile în infrastructură vor fi finanțate din bugetul propriu al instituției. Este vorba despre tronsonul de drum Siret – Mușenița, în prezent neasfaltat, însă cu licitația adjudecată.

„Este vorba despre un tronson de 8,2 kilometri. Vom face cea mai mare parte din drum în acest an, sau măcar  vom turna stratul de binder pe toate cele trei tronsoane. De altfel, avem drumul Stulpicani – Gemenea, pe o distanță de patru kilometri. Acolo s-a turnat deja binderul anul trecut și acum avem al doilea strat și cred că îl finalizăm. Vom mai lucra pe tronsonul de drum de la Gemenea spre Slătioara, adică drumul spre Codrii Seculari. Anul acesta vom lucra mult la infrastructura de ziduri de sprijin și poduri și sper să dăm drumul și la stratul de binder, pentru a ajunge la obiectivul turistic UNESCO de la Slătioara”, a explicat președintele Gheorghe Flutur.

Tot din bugetul Consiliului Județean Suceava va fi modernizat și drumul Pleșa – Mănăstirea Humorului – Solonețu Nou, pe o distanță de patru kilometri.

 „Suntem destul de avansați și cred că anul acesta vom face cea mai mare parte din lucrarea pe patru kilometri. E în serpentine, un drum dificil de construit, prin satul Pleșa, dar anul trecut s-a lucrat la casete, iar anul acesta sper să ne apropiem de final”, a explicat Gheorghe Flutur.

Acesta a adăugat că o investiție importantă este și ce la Drumul Județean Câmpulung Moldovenesc – Rarău, pe o lungime de șapte kilometri. Aici, Flutur a subliniat că anul acesta își dorește ca lucrările să ajungă până la Pietrele Doamnei.

„S-a lucrat, se lucrează și iarna la zidurile de sprijin, la lucrările de sprijinire a versanților, dar este o ambiție a noastră pentru asfaltarea acestui drum”, a subliniat Flutur.

40 de milioane de lei pentru repararea drumurilor județene

 

Flutur a explicat că în acest an pentru reparațiile curente ale drumurilor județene a fost alocată suma de 40 de milioane de lei. Cu acești bani se vor face plombări și se vor turna covorașe asfaltice. De altfel, șeful administrației județene a precizat că încearcă să găsească finanțare pentru a putea demara lucrările la drumul Bălăceana – Comănești, la cel de pe valea Brodinei, dar și la tronsonul Slătioara – Câmpulung Moldovenesc.

„ Aici vorbim de undeva la încă 50 de kilometri de drumuri județene. De aceea, făcând o sinteză la drumuri, aș vrea să arăt că numai pe partea de investiții vorbim de circa 180 de kilometri de drumuri județene pe care să le modernizăm la un strat sau la două, cu o valoare de 53 de milioane de euro. La care dacă vom adăuga reparațiile curente, de încă 50 de kilometri, care înseamnă circa 40 de milioane de lei, în total sperăm la circa 230 de kilometri de drumuri, în 2020, cu 63 de milioane de euro”, a conchis Gheorghe Flutur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.