Din totalul medicilor suceveni care au contract cu CAS, 75 de medici de familie au fost verificaţi anul trecut de reprezentanţii casei.

Purtătorul de cuvânt Anda Sălăgean a adăugat că valoarea imputărilor de servicii medicale şi medicamente a fost anul trecut, în cazul medicilor de familie, de 13 mii de lei şi explică neregulile constatate în urma controalelor.

13 medici de familie au prescris tratamente şi medicamente fără să existe scrisoare medicală din partea medicului specialist sau scrisorile aveau termenul  de valabilitate depăşit.

De asemenea, în cazul a 3 medici de familie  s-a constatat emiterea de prescripţii medicale cu încadrarea nejustificată a pacienţilor în categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 600/700 lei pe lună”, deoarece la nivelul entităţii controlate nu s-au regăsit declaraţii pe proprie răspundere a beneficiarilor că nu realizează şi alte venituri în afara celor provenite din pensii, iar persoana respectivă figurează în baza de date a CAS Suceava ca realizând şi alte venituri în anul 2012. În aceste situații s-a propus măsura recuperării  de la medicul prescriptor  a sumei  reprezentând 40% din valoarea compensată a medicamentelor aferente prescripţiilor medicale emise în mod nejustificat asiguraţilor pentru categoria „pensionari cu venituri numai din pensii sub 600/700 lei”.

Tot anul trecut reprezentanţii casei de Asigurări de Sănătate au verificat şi 12 angajatori care au refuzat să plătească asigurările de sănătate angajaţilor.

În 9 din cazuri, în care, în timpul acţiunii de control, angajatorii au achitat drepturile restante reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute la art. 47 alin. (2) din O.U.G. 158/2005, respectiv, refuzul nejustificat de plată al indemnizatiilor de asigurări sociale de sănătate, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale cu „Avertisment”.

În cazul unei persoane juridice, pentru faptul că a depus la CAS Suceava dosare pentru recuperarea sumelor care se suportă din bugetul FNUASS şi care depăşesc contravaloarea contribuţiilor datorate de către societate pentru lunile februarie–mai 2012, fără ca indemnizaţiile cuvenite angajaţilor să fie plătite, s-a procedat la sancţionarea contravenţională a persoanei juridice  cu amendă în cuantum de 2.500 lei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.