78 de misiuni ale pompierilor militari suceveni în ultimele 48 de ore. Dintre acestea, 38 au fost intervenții ale paramedicilor SMURD, 17 misiuni de localizare și lichidare a unor incendii, 4 la accidente rutiere și 19 alte misiuni specifice.            De asemenea, au fost 11 incendii în ultimele 24 de ore. 6 incendii au izbucnit din cauza coșului de fum necurățat, o cauză cu un mijloc de încălzire de defect, 3 în urma unor defecțiuni de natură electrică și un foc deschis în spații deschise.

Flăcări pâna la cer în Rădăuți și Botoșana

Militarii Detașamentului de Pompieri Rădăuți au intervenit cu trei autospeciale și o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din municipiul Rădăuți.

La sosirea echipajelor, ardea acoperișul casei de locuit, cu pericol de propagare la întreaga construcție, la anexe și la proprietățile învecinate.

Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical proprietarei, în vârstă de 58 de ani, care a suferit un atac de panică. Ulterior, femeia a refuzat transportul la spital.

A ars acoperișul casei pe aproximativ 150 de metri pătrați. Au mai ars 8 metri pătrați din anexele gospodărești și bunuri casnice.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect.

Incendiul a fost lichidat la ora 16:20, iar pompierii au salvat casa de locuit, anexele gospodărești și locuințele învecinate.

De asemenea, pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Solca, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Botoșana, Cacica, Comănești și Arbore, au intervenit cu 7 autospeciale pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie, din comuna Botoșana.

La sosirea echipajelor, ardea acoperișul locuinței și al bucătăriei de vară, cu pericol de propagare la anexele gospodărești și la o casă învecinată.

Au ars acoperișul casei pe aproximativ 150 de metri pătrați, acoperișul bucătăriei de vară pe 60 de metri pătrați, obiecte de mobilier, bunuri casnice și electrocasnice. S-au degradat pereții portanți și tavanul locuinței, precum și alte bunuri.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit, produs la un conductor electric neizolat corespunzător față de materialele combustibile.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat anexele gospodărești și locuința învecinată. Incendiul a fost lichidat la ora 3:45.

Pompierii suceveni atrag atenția!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava revine cu recomandări pentru cetăţeni, pentru preîntâmpinarea producerii unor incendii generate de exploatarea sistemelor de încălzire și a aparatelor și instalațiilor electrice din locuinţe şi gospodării, ca la folosirea acestora, să se respecte următoarele măsuri de prevenire:

– nu utilizaţi coşuri de evacuare a fumului deteriorate sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din construcţia locuinţelor;

– înainte de utilizare, sobele şi coşurile de fum vor fi verificate pentru depistarea eventualelor defecţiuni (fisuri, crăpături, depuneri de funingine, înfundări etc.);

– pe timpul funcţionării menţineţi uşiţa focarului închisă, iar în faţa sobelor amplasaţi o cutie metalică de protecţie în cazul căderii accidentale a jarului sau a lemnelor aprinse;

– nu suprasolicitaţi sobele cu acumulare de căldură şi nu lăsaţi mijloacele de încălzire nesupravegheate sau în grija copiilor;

– nu amplasaţi materiale combustibile la mai puţin de un metru faţă de mijloacele de încălzire (sobe, radiatoare, plite etc.);

– nu depozitaţi materiale combustibile (lemne, carburanţi, hârtie) în podurile locuinţelor;

– depozitaţi cenuşa şi jăraticul în gropi speciale, iar în condiţii de vânt stingeţi-le cu apă;

– nu construiţi sobele şi coşurile de fum în jurul grinzilor sau a altor elemente de construcţie care pot lua foc;

– atenţie la prezenţa monoxidului de carbon produs de arderea incompletă sau de coşurile de fum neîntreţinute corespunzător. Monoxidul de carbon este un gaz inodor (fără miros) şi de aceea nu poate fi sesizat, iar inhalarea lui poate să ucidă;

– nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin alimentarea mai multor consumatori electrici (radiatoare, plite, boilere etc.), de la aceeaşi sursă (prelungitor, priză), în acelaşi timp, deoarece conductorii se încălzesc şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul electric;

– nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi, deoarece pot constitui în orice moment surse generatoare de incendiu;

– nu amplasaţi conductorii electrici aflaţi sub tensiune sub covoare, mochete sau preşuri, deoarece un scurtcircuit poate provoca aprinderea acestora;

– nu utilizaţi aparate electrice improvizate sau conductori electrici deterioraţi sau neizolaţi corespunzător. Pentru remedierea defecţiunilor constatate la aparatele şi instalaţiile electrice defecte apelaţi la specialişti sau la persoane autorizate.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.