Un sondaj IRES realizat în perioada 13-14 mai evidențiază faptul că 8 din 10 români ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2. Potrivit studiului, mai dispuși să renunțe la drepturile și libertățile lor sunt respondenții între 51 și 65 de ani, femeile, cei cu educație scăzută, persoanele care locuiesc în mediul rural, cele care locuiesc în Transilvania și Banat, dar și participanții la studiu care declară că la viitoarele alegeri parlamentare vor vota cu PNL și cu Alianța USR-PLUS.

Totodată, potrivit sondajului, peste 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID – 19 odată ce ar exista un vaccin omologat, dar 33% spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă. 6 din 10 români ar fi dispuși să se testeze în schimbul primirii unui ”pașaport de imunitate”.

Nu în ultimul rând, aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1.027 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,1%

Perioada realizării anchetei: 13 – 14  mai 2020

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

 

Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe website-ul IRES.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.