Procurorii DIICOT au efectuat la data de 26.05.2015, un număr de 81 de percheziţii domiciliare şi la sediile sociale ale unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, contrafacere şi contrabandă.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2013 s-a constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni turci şi români, care a operaţionalizat  pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, un mecanism evazionist complex constând în crearea unor lanțuri de tranzacționare artificiale prin interpunerea unor societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă” sau „tampon” înființate sau preluate de către persoane uşor de controlat şi manipulat în scopul sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piaţa internă a produselor importate în sistem CARGO (îmbrăcăminte, încălţăminte, electronice, produse de menaj, uz casnic, produse electrocasnice, electronice, detergenţi, produse plastice etc.) de la companii din Turcia, China, Pakistan, Iran şi Taiwan.

Un alt palier al activităţilor infracţionale realizate de gruparea coordonată de către liderii grupării, prin lanţul de firme controlate, a vizat comercializarea „la negru” a mărfurilor importate pe bază de comandă în regim Cargo din Turcia, China sau Taiwan către comercianţi din Bucureşti. Pentru a nu atrage atenţia organelor fiscale în eventualitatea unui control, descărcarea de gestiune a mărfurilor se realiza prin livrări fictive către alte societăţi comerciale controlate de către  grupul infracţional sau prin simularea unor livrări intracomunitare către societăţi inexistente de pe teritoriile altor state.

De asemenea, din probele administrate a mai rezultat implicarea grupării infracţionale şi în contrafacerea unor produse destinate curăţeniei respectiv detergenţi.

Astfel, prin intermediul societăţilor controlate, au fost importate din Turcia importante cantităţi de detergenţi de calitate inferioară care, ulterior, erau reambalate în pungi de 10 kg, inscripţionate cu o marcă cunoscută şi comercializate pe piaţa internă ca fiind produse autentice.

Valoarea prejudiciului adus bugetului de stat de către grupul infracţional organizat, precum şi de către beneficiarii circuitului economic fraudulos, este în valoare aproximativ  140.000.000 lei.

Totodată, în cadrul aceleiaşi acţiuni, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Porturi Maritime au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare pe raza județului Constanţa.

La sediul  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti  vor fi aduse, în vederea audierii un număr de 65 de persoane.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu inspectori antifraudă din cadrul A.N.A.F. – D.G.A.F.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Informații și Protecție Internă.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Brigazii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepes” a Jandarmeriei.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.