Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a susținut o declarație de presă potrivit căreia, în anul 2017 fiecare român a fost îndatorat suplimentar cu peste 1.250 de lei, fără ca aceste datorii să se regăsească în ceva concret.
„Nu ştiu ce oare s-a schimbat în societatea românească, însă, pe vremuri, cel care se împrumută doar ca să trăiască de pe o zi pe alta nu era văzut cu ochi buni de vecinii şi apropiaţii lui. La fel se întâmpla, cu ani în urmă, şi cu administraţiile publice sau cu Guvernele care nu erau capabile să asigure din resursele financiare anuale, finanţarea cheltuielilor curente ale societăţii, dar şi cheltuielile pentru dezvoltare. Astăzi, se pare că am ajuns în situaţia, exact pe dos, în care guvernele fac un titlu de glorie din faptul că împrumută cetăţenii cu miliarde de euro lunar, doar pentru că nu au capacitatea de a administra eficient şi eficace resursele financiare colectate din societate”, a declarat Ioan Balan.
Deputatul liberal sucevean susține că România nu face excepție de la această tendință de iresponsabilitate totală faţă de viitorul cetăţenilor săi.
„Mai avem puţin şi încheiem anul 2017 şi, fără nicio îndoială, nu avem niciun motiv de satisfacţie pentru lucrurile realizate în acest an! Standardul de viaţă al populaţiei nu a crescut, ci dimpotrivă, a scăzut ca urmare a creşterii accelerate a preţurilor. De construit, în România, nu s-a construit nimic. Nici măcar obiectivele de investiţii demarate în urmă cu 5-6 ani nu au fost finalizate. Aşadar, când orice român va face bilanţul acestui an, chiar nu are ce să pună în dreptul realizărilor personale şi nici a celor locale sau naţionale.
Cu toate acestea, un lucru chiar s-a întâmplat în România. Mai precis, Guvernul României, condus vremelnic de o alianţă de nepricepuţi, a împrumutat ţara cu încă 25 de miliarde de lei, în numai zece luni. Orice cetăţean şi-ar pune imediat întrebarea – pe ce s-au cheltuit aceşti bani? În buzunarele cetăţenilor, cu siguranţă aceşti bani nu au ajuns. În şcoli şi spitale nu a ajuns nici măcar un leu. Manuale pentru şcolari nu avem, medicamente nu se găsesc. Lucrările de infrastructură bat pasul pe loc, tot din cauza lipsei de finanţare. Primăriile sunt în agonie, tot din cauza lipsei de bani. Unde sunt banii? De dispărut sigur nu au dispărut ori, dacă au dispărut, prin ce minune au dispărut?”, a mai declarat deputatul sucevean.
Ioan Balan susține că, numai în anul 2017, fiecare român a fost îndatorat suplimentar cu peste 1.250 de lei, fără ca aceste datorii să se regăsească în ceva concret.
„Mai grav este faptul că, de când am ieşit din criza economică, românii şi România este mai datoare cu peste 100 de miliarde de lei, fără ca aceşti bani să se regăsească în societatea românească, în dezvoltarea ei! Dacă ar fi să judecăm după costul mediu al unui kilometru de autostradă, care n-ar trebui să depăşească 20 de milioane de lei, atunci, din aceşti bani, s-ar fi putut finanţa construirea a 5.000 de kilometri de autostradă. S-ar fi putut construi peste 200 de spitale mari, regionale, sau s-ar fi putut construi sau reabilita 10.000 de şcoli. Vi se pare că s-a realizat măcar 1% din ceea ce s-ar fi putut face cu aceşti bani? Nicidecum!”, susține Balan.
Conform declarației deputatului sucevean, în ultimii 5 ani, nu s-a construit niciun spital mare, s-au reabilitat doar sporadic unele şcoli, iar în ultimii 4 ani s-au dat în circulaţie doar 125 de kilometri de autostradă, şi aceia începuţi prin anii 2009-2010 şi finanţaţi din fonduri europene!
„Mulţi vor spune că toate statele moderne se împrumută şi au deficite bugetare. De acord, însă toate statele dezvoltate care se împrumută o fac pentru a finanţa investiţii majore, care, la rândul lor, să creeze capacitatea statului de a avea o economie mai puternică şi mai competitivă, pentru a putea plăti, ulterior, datoria creditorilor. Italia, Germania sau Franţa s-au împrumutat mult, însă pentru a construi şi a lăsa generaţiilor viitoare o ţară mai modernă, mai competitivă, mai prosperă. Noi, pentru ce ne împrumutăm? Pentru că, deşi datoria noastră creşte, nu vedem nicio schimbare în bine în jurul nostru!
Mai mult decât atât, oricine ştie că banii, că datoria, nu sunt pe gratis! Câţi români ştiu oare că anual, din buzunarul fiecărui român, adică din impozitele plătite de fiecare din noi la buget, pleacă câte 500 de lei anual numai pentru plata dobânzilor pe care le poartă datoria publică? Câţi ştim că pruncul, încă nenăscut, este deja dator cu 15.000 de lei? Câţi ştim că anual, 10 miliarde de lei se duc în buzunarele creditorilor, în loc să se ducă în proiecte pentru viitor? Câte lucruri s-ar face, oare, cu aceşti bani? Câte şcoli, câte spitale, câte autostrăzi, câte fabrici, câte căi ferate, porturi şi aeroporturi? Putem să judecăm fiecare dintre noi”, a spus Balan.
Deputatul PNL de Suceava este de părere că, pentru anul 2018, nu există nicio speranţă că Guvernul României şi-ar schimba, în vreun fel, comportamentul antiromânesc şi antinaţional.
„Deşi politicienii aflaţi la guvernare şi-au tras la rever laude şi ode despre creşterea economică mare, înregistrată de economia României, ţara noastră va continua să trăiască tot pe datorie. Pentru anul viitor, cu un deficit bugetar optimist de 3% din PIB, românii vor fi îndatoraţi cu alte 30 de miliarde de lei, care se vor adăuga sutelor de miliarde de lei deja acumulate. Îşi face, oare, cineva iluzia că aceşti bani împrumutaţi vor lăsa în urma lor şcoli mai bune, spitale noi, drumuri fără gropi, căi ferate moderne sau orice altceva care ar schimba la faţă România? Ştim cu toţii că, deşi Guvernul ne va împrumuta şi mai mult, viaţa noastră nu se va schimba în bine, iar cauza se află strict în competenţa celor care guvernează România”, a afirmat acesta.
Deputatul PNL Ioan Balan și-a încheiat declarația susținând că, un Guvern care, nici după un an, nu este capabil să pună elevilor manualele pe bănci, nu este capabil să asigure stocuri de medicamente şi vaccinuri pentru copii şi pensionari, nu poate să termine proiecte de investiţii începute de alţii, cu siguranţă nu va face nimic bun, oricâte zeci de miliarde de lei va mai împrumuta în contul fiecărui român.
Lasa un raspuns