Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a analizat în luna octombrie 2017 un număr total de 8276 probe din care 7172 probe pentru depistarea diferitelor bolilor la animale,143 probe pentru controlul reziduurilor din alimente şi 961 probe pentru analizarea fizicochimica sau microbiologica a produselor alimentare.
„DSVSA Suceava a efectuat un număr de 158 inspecţii în urma cărora a confiscat cantitatea de 18,865 kg produse alimentare de origine animală improprii consumului uman din pieţe şi din unităţi de comercializare a produselor alimentare, produse care au fost dirijate de către instituţia la o unitate de incinerare de pe raza judeţului Suceava, iar un lucru foarte pozitiv a fost acela că judeţul nostru nu s-a înregistrat niciun episod de toxiinfecţie alimentară”, a transmis directorul executiv al DSVSA Suceava, Ioan Corduneanu.
Inspectorii DSVSA Suceava au aplicat un număr 13 de amenzi, în valoare totală de 17800 lei, pentru nerespectarea condiţiilor de igienă, etichetare sau depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare şi un număr de 20 avertismente, fiind stabilite termene de remediere a deficientelor constatate în timpul controalelor şi noi termene pentru recontroale.
În cursul lunii octombrie, 22 de unităţi şi-au încetat activitatea la cerere la Oficiul Registrului Comerţului Suceava, iar altor 2 le-a fost suspendată activitatea .
„Instituţia noastră a autorizat/înregistrat din punct de vedere sanitar veterinar un număr de 48 noi unităţi, 18 mijloace de transport, a acordat 10 vize auto şi a evaluat un număr de 27 unităţi procesare carne /lapte. DSVSA Suceava a fost notificata în legătură cu efectuarea a 57 operaţiuni de import produse alimentare de origine nonanimală provenite din spaţiul extracomunitar, importuri ce au fost efectuate de către diverşi agenţi economici din judeţul nostru”, a mai transmis directorul DSVSA Suceava.
Medicii veterinari inspectori au asigurat în luna octombrie 2017 Programul de Permanență în PTF Siret cu scopul prevenirii introducerii pe teritoriul României a Pestei Porcine Africane, efectuând în acest sens mai multe controale comune cu Autoritatea vamală în vederea depistării şi confiscării produselor alimentare de origine animală aflate în bagajele călătorilor (produse cu provenienţă extracomunitară) realizând în acelaşi timp mai multe campanii de informare a călătorilor ce au trecut prin PTF Siret prin distribuirea de pliante ce conţineau informaţii în legătură cu restricţiile de a introduce pe teritoriul ţării noastre a produselor alimentare de origine animală.
DSVSA Suceava a înregistrat 40 de solicitări din partea unor potenţiali aplicanţi pentru înfiinţarea de Puncte Gastronomice Locale în această perioadă. Informarea celor interesaţi a debutat la începutul lunii august 2017 şi se va încheia la sfârşitul anului, urmând ca după finalizarea procesului de evaluare şi înregistrare a activității, PGL să înceapă să funcţioneze la începutul anului 2018. Cele 40 de solicitări ale potenţialilor investitori interesaţi de înfiinţarea PGL provin din zonele Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului şi mai puţin din zona municipiului Suceava.
Medicii veterinari oficiali din diferite zone ale judeţului Suceava au fost deja instruiţi cu privire la cadrul tehnic aplicabil, normele şi condiţiile de igienă care trebuie respectate pentru înființarea unui Punct Gastronomic Local, iar informaţiile cu privire la acest subiect sunt transmise în cadrul întâlnirilor cu potenţialii aplicanţi, urmând să fie distribuite şi pliante celor interesaţi.
Lasa un raspuns