Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit vineri, 4 mai, la Universitatea „Ștefan cel Mare” cu mediul de afaceri sucevean pentru a discuta noile modificări care vor fi făcute la Codului Fiscal și la Codului de Procedură Fiscală.

Teodorovici a precizat că se va lua articol cu articol din cele două coduri pentru a le simplifica, iar discuțiile privind noile variante se vor încheia în ianuarie 2019.

Am trimis scrisori către toate structurile reprezentative care să ne sprijine în acest proces. Vom încerca să simplificăm cele două Coduri și vom analiza articol cu articol, iar unde este corect rămâne așa, unde nu – vom elimina acel articol, argumentând modificarea. Toată lumea va fi consultată pentru ca în 2019 să închidem discuția de modificare a celor două acte foarte importante pentru economie”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Totodată, acesta a afirmat că, până în iunie, legislația din România privind evaziunea fiscală va fi adaptată celei din Uniunea Europeană. Cea mai mare schimbare este faptul că se dorește ca Statul să recupereze prejudicial de la cei care fac evaziune fiscală, nu să îi trimită în pușcărie. Mai mult decât atât, se are în vedere stabilirea unui prag care va delimita evaziunea fiscală până unde nu este considerată faptă penală.

Vom face exact cum face Germania, cum face Olanda, cum fac țările care, de multe ori, ne critică pe noi pentru diferite alte subiecte. Vom lua exact din fiecare țară bunele practici pe care ei le aplică de zi cu zi către mediul de afaceri și le vom pune frumos în legislația noastră. Vom avea un grup de lucru la Ministerul de Finanțe cu alte instituții ale statului cu atribuții pe această zonă, ca la final de iunie, cel târziu iulie să avem foarte clare modificările care trebuie aduse pentru că sunt foarte multe modificări. Vom avea foarte multe exemple din practica europeană”, a precizat ministrul Finanțelor.

Teodorovici a menționat că intenția nu este aceea de a-i băga la pușcărie pe evazioniști, ci de a recupera prejudiciul. El a precizat că la parchete au fost trimise 2.700 de dosare de evaziune care zac de ani de zile fără o soluție, iar bunurile puse sub sechestru își pierd din valoare fiindcă se degradează.

Sunt numai efecte negative pentru că cineva dorește să nu reducă fapta penală. Va trebui să schimbăm legislația ca pe viitor să fie această abordare coerentă și europeană, iar ce este trecut, să tranșăm într-un fel sau altul”, a conchis Teodorovici.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.