Un număr de 5458 de absolvenți de liceu s-au înscris pentru a susține probele scrise ale primei sesiuni a examenului de Bacalaureat 2018, care va începe luni cu testul la Limba şi literatura română. Potrivit inspectorului general, Gheorghe Lăzăr, pentru susținerea probelor scrise au fost organizate 16 centre de examen. Pentru Limba și Literatura Română s-au înscris 5143 de candidați din promoția curentă, iar 315 elevi au susținut proba în serii anterioare  și au solicitat recunoașterea probei.
Marţi se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă respectiv maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană şi italiană. Potrivit IȘJ s-au înscris pentru această probă 30 de elevi.

Miercuri, va avea loc proba obligatorie a profilului, unde s-au înscris 5217 elevi (3444 matematică şi 1773 la istorie), iar 241 elevi au susținut proba în serii anterioare  și au solicitat recunoașterea probei.

Ultima probă scrisă din această sesiune – cea la alegere a profilului şi specializării – E)d) – este programată vineri. Conform IȘJ pentru proba la alegere a profilului și specializării (fizică, biologie, chimie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie) s-au înscris 5232 elevi (243 fizică, 1808 biologie, 155 chimie, 349 informatică, 1283 geografie, 1201 logică, argumentare și comunicare, 72 psihologie, 15 economie, 84 sociologie, 22 filosofie), iar 226 elevi au susținut proba în serii anterioare  și au solicitat recunoașterea probei.

Afişarea primelor rezultate la Bacaureat 2018, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie (până la ora 12,00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12,00 – 16,00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul orar 7,30 – 8,30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.

Potrivit metodologiei în vigoare, timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio, precizează MEN.

Potrivit sursei citate, nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

„În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat”, arată MEN.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea, obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate, „nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii”. Cu alte cuvinte, nota Comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.