Vineri, 28 septembrie, la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” din Suceava a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș”, aflat la ediția cu numărul 50.
Cu această ocazie, cei prezenți la eveniment au asistat la dezvelirea bustului marelui poet, chiar în fața Colegiului „Petru Mușat”.
„În septembrie-octombrie, de peste 50 de ani, Labiș evadează din statui și vine acasă, vine printre noi. Astăzi, însă, la 50 de ani de Festival Nicolae Labiș, poetul se întoarce în statui, se întoarce într-un bust, într-o statuie, din nou aici, la Liceul Petru Mușat, la Suceava”, a declarat scriitorul Ioan Manole, reprezentantul Centrului Cultural Bucovina.
Prezent la eveniment, Gheorghe Flutur și-a exprimat recunoștința către cei care au realizat bustul poetului și s-a declarat bucuros să ia parte la deschiderea oficială a festivalului.
„Ce putea fi mai frumos decât într-o frumoasă dimineață de toamnă, de septembrie, cu soare, să participăm la deschiderea acestui eveniment mare închinat poetului Nicolae Labiș. Le mulțumesc celor care au inițiativă și care au făcut această statuie. Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, în fiecare an participă la omagierea marelui poet, plecat prea devreme dintre noi. În cinstea celor 50 de ani, avem la monetăria statului o medalie în memoria lui Labiș”, a transmis Flutur.
La evenimentul de la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” a participat și sora poetului Nicolae Labiș, Margareta Labiș, care este și cetățean de onoare al Sucevei. Aceasta i-a mulțumit lui Gheorghe Flutur, despre care a spus că „în ochii lui strălucește albastrul de Voroneț”.
Cu această ocazie, Margareta Labiș a primit o medalie cu chipiul poetului, aceeași medalie fiind dăruită și Colegiului Tehnic „Petru Mușat”.
Ediţia a 50-a jubiliară a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Labiş“ este organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Bucovineni, Muzeul Bucovinei, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat“, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Primăria comunei Mălini. Concursul îşi propune să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente în rândul tinerilor creatori de poezie.
Acțiunile din cadrul acestui eveniment vor continua la Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera din Suceava, la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni și la Mălini la casa poetului.
Lasa un raspuns