Trei colegii naționale din Brașov îi dau afară pe elevii de gimnaziu care obțin medii sub cele fixate de conducere. Situația este cu atât mai ciudată cu cât mediile stabilite sunt destul de ridicate, chiar și de 8,50, iar o astfel de segregare a elevilor – elevi ce au fost deja admiși în aceste instituții de învățământ – pare ilegală.

Mai mult, exmatricularea pe motiv că nu au excelat i-ar putea afecta psihologic pe elevii cu rezultate medii. În plus, această segregare nu ar face decât să mărească și mai mult discrepanțele între elevii de top și restul copiilor, care nu vor mai beneficia de o educație de calitate care i-ar putea ajuta tocmai să rămână cât mai aproape pe nivelul elevilor foarte buni.

Concret, 3 unități școlare din Brașov, Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”, Colegiul Național „Andrei Șaguna” și Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” au în regulamentele de organizare prevederi potrivit cărora elevii de gimnaziu sunt dați afară din școală, dacă nu obțin o medie anuală minimă, a cărei valoare este fixată de conducere, relatează educatieprivata.ro.

Situația a fost descoperită și făcută publică de grupul de Facebook ”Părinții cer schimbare”, care a publicat linkuri către respectivele regulamentele și un contract educațional din Liceul Moisil, care conține această condiție referitoare la media generală.

La Colegiul Național „Andrei Șaguna” prevederea este următoarea: ”Elevii claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a, care la sfârşitul anului şcolar nu obţin media generală de minimum 8.50, mediile generale la limba română şi la matematică de minimum 8.00, sau media generală la purtare de minimum 9.50, sunt declaraţi necorespunzători cu standardele şcolare asumate prin contractul educaţional semnat de părinte în momentul înscrierii la Colegiul Naţional „Andrei Șaguna” şi, în consecinţă, nu vor mai frecventa cursurile colegiului, fiind obligaţi să se transfere, pentru anul şcolar următor, la alte şcoli.”

Regulamentul Colegiului Național „Dr. Ioan Meșotă” prevede că ”Elevii din învăţământul gimnazial nu vor mai urma cursurile în următoarele cazuri:
i. media la purtare pe un semestru este mai mică de 8,00 (opt).
ii. media anuală la disciplinele Limba și literatura română sau Matematică este mai mică de 7,00 (șapte), iar aceștia nu obțin nota minimă 7,00 (șapte) nici la reexaminarea care se va desfășura în perioada examenelor de corigență.”

Contractul educațional semnat de părinții elevilor de la Colegiul Național De Informatică „Grigore Moisil” prevede că elevul va părăsi școala dacă media generală scade sub 8, media la purtare scade sub 10, iar media la disciplinele de studiu care sunt testate în Evaluarea Națională scade sub 7.

Una dintre problemele acestor regulamente școlare este că „eșecul este atribuit exclusiv elevului, care este obligat se transfere la altă școală, și în niciun fel asumat de cadrele didactice”, mai notează educatieprivata.ro.

Contactată de publicația edupedu.ro, Oana Ariana Bucur, inspectorul școlar general din Brașov, a declarat că “este un regulament intern pe care școlile l-au stabilit în Consiliul de Administrație și, în condițiile în care acel regulament este semnat de părțile implicate, cred că el devine obligatoriu. Sunt colegii care au performanță și care, pentru a-și menține ștacheta așa cum și-au propus, au impus aceste medii”.

Ea a negat că ar fi vorba de segregare: “Nu cred că este vorba de segregare. Sunt școli de masă, dar trebuie să ținem cont de istoricul și de rezultatele pe care le au în competițiile școlare. Dacă elevul nu poate ține pasul…Este un feedback adus părintelui, că elevul nu are posibilitatea de a fi la nivelul mediei copiilor de la clasa respectivă. Dacă acel copil nu poate face față targetului stabilit, el este îndrumat spre o altă unitate școlară. Acest lucru se întâmplă și cu consultarea unui psiholog”.

În schimb, fostul secretar de stat Oana Badea a declarat pentru edupedu.ro că exmatricularea elevilor de gimnaziu pe criteriu de medie “încalcă dreptul educațional al elevului și dreptul de a alege școala”.

Mai mult, potrivit acesteia, prevederile sunt clar discriminatorii și niciun regulament școlar nu poate încălca o lege organică.

(Sursa: Great News)

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.