Președinția română la Consiliul Uniunii Europene se încheie azi fără mari realizări, după ce timp de 6 luni România a lipsit din cele mai importante discuții europene și și-a asumat mai mult un rol de organizator de evenimente și de secretară.

Premierul Viorica Dăncilă nu a pierdut ocazia să spună că ar fi existat realizări ale României, însă multe sunt victorii care nu țin de țara noastră și în care țara noastră n-a fost factor decisiv. Lipsesc proiectele pe care România le-a obținut pentru români, tocmai acesta fiind rolul președinției rotative. Fiecare stat are ocazia să convingă celelalte state că proiectele sale sunt cele mai bune și trebuie să primească sprijin.

Președinția română la Consiliul Uniunii Europene a început în plină bătălie politică pe justiție și sub tunurile lui Tudorel Toader care pregătea terenul pentru Liviu Dragnea. La acest dezastru politic s-a mai adăugat și declarația nefericită, nechibznuită și complet deplasată a președintelui Iohannis care a spus că România nu era pregătită să preia președinția și n-ar fi trebuit să se întâmple asta.

Guvernul a fost concetrat să-i saboteze șansele lui Kovesi de a ajunge la conducerea Parchetului General, iar președinția României la Consiliul UE a fost folosită în acest sens. Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, a trimis Secția Specială să o ancheteze pe Kovesi. România și-a pierdut orice șansă la dialog și a devenit imediat o țară „coruptă”, „anti-UE”, „împotriva statului de drept”.

Primele cinci luni din 2019 au fost marcate de atacuri ale opoziției care cereau Uniunii Europene să sancționeze Guvernul, adică România. A existat o teamă generală că Dragnea va da ordonanță ca să scape de condamnare. O stare continuă de conflict.

Punând la cap toate aceste detalii, nimeni n-a fost interesat nicio secundă să creadă în România sau în proiectele noastre, indiferent despre ce a fost vorba. S-a ajuns chiar în situația de a fi compromis și summit-ul de la Sibiu, unde era programată o discuție despre viitorul UE fără Marea Britanie. În schimb, am asistat la o defilare a șefilor de stat și atât. Declarația de la Sibiu n-are nicio valoare politică.

Cum minte Guvernul Dăncilă

Numai că Viorica Dăncilă a văzut cu totul o altă Românie, una care a realizat totul în Europa.

Guvernul spune că România a promovat reguli noi pentru întărirea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă. Adică vor fi angajați 10.000 de oameni până în 2017.

Fals! Proiectul acesta este din urmă cu câțiva ani, când a început valul de migranți. Comisia Europeană și PE au luat această decizie pentru a face față migranților, iar statele membre au susținut-o prin vot în Consiliul European.

Măsuri împotriva poluării. Guvernul se laudă cu măsuri împotriva poluării, într-o țară în care același Guvern nu face nimic pentru a reduce nivelul de poluare.  Dosarele cu care se laudă România sunt doar proiecte ale Uniunii Europene, mult mai vechi și parte din proiecte mult mai ample, ce privesc o Europă cu un nivel scăzut de poluare din 2050.

Guvernul Dăncilă se laudă că „România a contribuit la înființarea Autorității Europene în domeniul Muncii”, însă uită să precizeze că același Guvern nici n-a depus dosarul pentru ca sediul Agenției să fie la București. Ar fi fost șansa noastră să găzduim prima agenție europeană. Guvernul n-a depus candidatura și nici n-a fost capabil să negocieze cu liderii europeni, pentru că acest Guvern n-a contat în Europa și n-a fost ascultat de nimeni. Agenția Europeană a Muncii a ajuns la Bratislava, un oraș de 4 ori mai mic decât Bucureștiul.

Dăncilă a mai inventat și lupta cu „dublul standard”, iar acum se bate cu pumnul în piept că a eliminat așa ceva, deși nimic nu garantează asta. Guvernul n-a avut vreo propunere concretă, ci doar a atacat Uniunea Europeană în campania electorală sperând că PSD-ALDE vor obține niște voturi.

Ce a făcut de fapt Guvernul

Guvernul Dăncilă are marea realizare că a organizat întâlnirile de lucru și a închis anumite dosare europene. A fost o echipă organizată care a știut să negocieze și să așeze la aceeași masă toți actorii politici.

România a continuat munca la nivelul Uniunii Europene în câteva domenii importante precum securitatea frontierelor, schimbările climatice și combaterea discriminării.

Activitatea României pe durata președinției Consiliului UE a fost în tiparele deja stabilite de oficialii europeni. România a avut un parcurs liniștit. Singura criză a fost cea din Venezuela, unde fără o decizie a Consiliului European oricum nu se putea interveni.

Chiar dacă n-a obținut nimic pentru România și n-a ajutat țara noastră în această perioadă, Viorica Dăncilă și-a îndeplinit mare parte din sarcini fără să exceleze la vreun capitol. În schimb, România a pierdut marea șansă de a demonstra că este o țară pro-europeană care respectă statul de drept. Am arătat exact contrariul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.