Toți avem în garderobă articole vestimentare în care ne simțim comod și pe care le-am purta la nesfârșit. Pentru a le păstra într-o condiție optimă și pentru un timp cât mai îndelungat trebuie să  oferim o atenție deosebită curățării și îngrijirii țesăturilor, pentru că hainele se pot deteriora ușor dacă nu se ține cont de tipul de material.

Pentru o curățare eficientă trebuie acordată atenție nevoilor materialului, dar și regulilor sale de spălare.

Mătasea  este un material prețios, pe cât de luxos, pe atât de frumos și durabil. Mătasea poate fi de mai multe tipuri, poate avea gramaje diferite și calitatea ei se poate observa la atingere. Diferența între mătasea naturală și cea artificială, pe lângă finețea la atingere și nuanța culorilor, este dată și de faptul că mătasea naturală se șifonează mai repede și, în cele mai multe situații, necesită o curățare chimică. Dacă eticheta de întreținere spune „Spălare manuală” se va utiliza un detergent lichid și cu ph neutru. Se clătește. Se stoarce ușor excesul de apă care se absoarbe prin presare într-un prosop. Nu se stoarce și nici nu se răsucește.

Caşmirul  este unul dintre cele mai luxoase și mai scumpe materiale din lume. Ca stofa, cașmirul se pretează cel mai bine la jachete scurte, sacouri, iar din cașmirul cu fir subțire se realizează cea mai fină, mai confortabilă și mai scumpă lenjerie. Se curăță chimic dar se poate spăla manual cu apă călduță și săpun ușor.

Bumbacul  este cel mai folosit material în industria textilă și unul dintre cele mai rezistente materiale. Dacă spălați la mașină, folosiți detergent universal și urmați instrucțiunile de temperatură de pe obiectul de îmbrăcăminte.

Inul  este o țesătură foarte rezistentă la temperaturi ridicate, se poate spăla ușor, dar se șifonează repede. Marele avantaj al acestei țesături este că vara „reglează” temperatura foarte bine, pielea poate respira ușor, reține umezeala, pe care o dă imediat înapoi mediului. Dacă se spală și se usucă la mașină, urmați instrucțiunile de temperatură de pe etichetă. Inul trebuie călcat cât este încă umed pentru a nu rămâne șifonat.

Lâna. Dintre toate fibrele naturale, lâna este cea mai rezistentă. În plus ține de cald. Dacă se spală manual se va folosi detergent cu acțiune ușoară în apă călduță. Se înmoaie timp de câteva minute, se elimină spuma, se scutură ușor și se clătește.

Mai multe sfaturi legate de curățarea corectă a hainelor găsiți AICI.

 

Cum te ajută un fier de călcat cu aburi să întreții mai bine hainele?

 

Un fier de călcat de calitate, cu funcţii utile, te poate ajuta să calci mai repede şi mai uşor hainele după ce le-ai spălat. Pentru mulţi dintre noi, călcarea tricourilor, a cămăşilor sau a pantalonilor este una dintre cele mai neplăcute activităţi casnice, însă în acelaşi timp este una necesară.

Un fier de călcat bine adaptat nevoilor tale te poate ajuta să calci mai uşor, mai repede şi cu rezultate mai bune, cu condiţia să ştii cum să-l alegi.

De obicei, alegerea celui mai bun fier se bazează pe aspecte subiective, precum designul, dimensiunile sau chiar culoarea, iar oferta magazinelor din România este una foarte variată din aceste puncte de vedere, inclusiv în gama aceluiaşi producător.

De multe ori însă te va ajuta foarte mult să înţelegi ce particularități au fiarele de călcat în funcţie de talpă, de putere, de orientarea verticală/orizontală, de modul în care este folosit aburul şi de sisteme utile precum auto-curăţarea sau oprirea automată, pentru a lua o decizie corectă și a alege fierul de călcat cel mai bine adaptat nevoilor și bugetului tău.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.