Concursul de proiecte lansat de municipalitatea suceveană  prin intermediul platformei online „Implicat”, disponibilă pe site-ul Primăriei Suceava, a atras 32 de propuneri din partea populației. Anunțul a fost făcut de către primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, în conferința săptămânală de presă de miercuri, 20 noiembrie.

„Multe din aceste proiecte sunt pe mobilitate, pe infrastructură rutieră, pe spații verzi, locuri de joacă, digitalizare, activități sportive și pe asistență socială”, a declarant primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Acesta a subliniat că trei dintre proiecte nu sunt eligibile, întrucât valoarea lor este mai mare decât cea aprobată. Trebuie precizat că fiecare proiect depus trebuie să se încadreze în suma de 100 000 de euro.

„Rămân în competiție 29 de proiecte. Astfel, săptămâna aceasta este perioada de selecție, iar între 25 și 29 noiembrie sucevenii pot vota proiectele pe care și le doresc”, a adăugat Ion Lungu.

Astfel, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Suceava, cu vârsta împlinită de 18 ani, își pot exprima votul pentru proiectele preferate, declarate eligibile de Comisia tehnică de analiză din cadrul Primăriei.

Edilul Sucevei a explicat că valoarea tuturor proiectelor depuse este de 3,5 milioane de euro, însă valoarea celor ce vor fi realizate nu trebuie să depășească în total 1 milion de euro.

„În perioada 2 – 13 decembrie vom  face selecția finală, în așa fel încât, pe data de 15 decembrie să le putem introduce în proiectul de buget pentru acest an. Eu vreau să le mulțumesc sucevenilor care au depus aceste proiecte pentru că arată interes față de această modalitate de colaborare cu Primăria”, a spus Ion Lungu.

Bugetarea participativă  crează cadrul unei relaţii de parteneriat  între administraţia publică şi cetăţeni, în vederea  implicării acestora  în mod activ, prin idei, sugestii, propuneri, la îmbunătățirea calității vieții la nivelul comunităţii locale. Cetăţenii sunt astfel încurajaţi să se implice în procesul de luare a deciziilor privind prioritaţile de investiţii de interes local, cu finanţare de la bugetul local. Astfel, bugetarea participativă devine un instrument important în activităţile administraţiei publice de dezvoltare socio-economică locală, imprimând calitate şi transparenţă procesului decizional, atât în conceperea, cât şi în implementarea programelor şi strategiilor de dezvoltare locală.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.