Fiecare familie are ceea ce numește cea mai bună rețetă de socată, transmisă din generație în generație. Dar cum se face socata? Iată niște idei ca să faci socată tradițională, ca pe vremuri.

Cel mai bun moment pentru pregătirea socatei este în perioada mai – iunie, pentru că este perioada de înflorire a socului. Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete. Socata se poate face și iarna sau toamna din flori uscate de soc, ținute în prealabil într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Este posibil ca florile uscate de soc sa nu fie la fel de aromate însă se pot adăuga puțin mai multe flori, pentru un plus de savoare.

 

Ce este socul și când sunt florile bune pentru socată

 

Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, ea fiind prezentă de peste patru milenii în societate. Socul are denumirea botanică Samabucus nigra, este un arbust de dimensiuni medii cu o tulpina răsfirată, în medie de până la cinci metri și înflorește începând cu luna mai și până în iunie-iulie. Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, de 6-8 mm în diametru, cu suc violet-purpuriu și gust dulceag-acrișor. Din aceste fructe se pot face dulcețuri sau gemuri.
În ceea ce privește socata, pentru o rețetă de socată ca pe vremea bunicii, răcoroasă și gustoasă, avem nevoie de florile de soc. Acestea e bine să fie recoltate la începutul înfloririi,  cand 70-80% dintre ele sunt înflorite. Daca sunt culese prea târziu florile devin amare iar socata nu mai iese la fel de savuroasă.

 

Cum se face socata

Ingrediente socată – rețeta bunicii

Pentru o socată tradițională ca pe vremea bunicii, avem nevoie de: 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate 4 lămâi, 10 litri de apă, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.
Cum se prepară socata
Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămâie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, ermetic și se depozitează la loc întunecos și rece.

Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere. Socata se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă!

 

Socată fără zahăr – rețetă

 

Ingrediente socată fără zahăr: 10-12 flori de soc înflorite; 125 de grame de stafide (stafide care au fost rehidratate peste noapte și zdrobite cu blenderul); 3 lămâi feliate, cu tot cu coajă.
Cum se prepară socata fără zahăr
Toate ingredientele se adaugă într-un borcan de 3 litri și se acoperă cu apă plată, filtrată. Borcanul trebuie lăsat în lumina soarelui, iar socata trebuie amestecată de două ori pe zi: dimineața și seara, cu o lingură de lemn. După două zile, poți gusta socata pentru a verifica dacă îți dorești o băutură și mai acidulată.
După ce are gustul perfect, socata fără zahar, se strecoară și se pune în sticle, după care se păstrează la frigider.

 

Socată acidulată – rețetă

Ingrediente socată acidulată: 10-12 flori de soc; 10 litri de apă; 2 Kg de zahăr; 2 Lămâi mari; 25 de gr de drojdie proaspătă; 4 Linguri de oțet de mere; Un pliculeț de sare de lămâie.
Cum se prepară socata acidulată
Într-un vas de 10 litri cu apă se adaugă florile de soc și lămâile tăiate în cubulețe potrivite, după care se pune totul la fiert. Când socata începe să fiarbă, mai ții totul pe foc doar pentru cinci minute, după care lași să se răcească.
Când socata este călduță, se adaugă sucul de lămâie și drojdia și se amestecă totul foarte bine. Socata se păstrează în același vas timp de 6 zile, iar de două ori pe zi trebuie amestecată, dimineața și seara.
După 6 zile, socata se poate pune în sticle și se păstrează la frigider.

 

Suc de soc – rețetă

Rețetă tradițională pentru suc de soc – socată
Ingrediente suc de soc: 10-12 flori de soc (pot fi adăugate și mai multe flori, dacă îți dorești un suc concentrat); 1 kg de zahăr; 8 gr de drojdie; 8 litri de apă rece; 2-3 lămâi mari; Un borcan de 10 litri.
Cum se prepară sucul de soc
Florile de soc trebuie spălate foarte bine și puse pe fundul borcanului, după care se adaugă zahărul, sucul de lămâie și cojile de lămâie tăiate felii, se pune apa și se lasă la macerat până ziua următoare. A doua zi, borcanul trebuie umplut cu apă rece, se adaugă drojdia și se amestecă foarte bine. Se acoperă sucul de soc cu un tifon și se lasă la păstrat într-un loc însorit pentru 2, maxim 3 zile. Sucul de soc trebuie amestecat în fiecare zi, dimineața și seara, iar atunci când a ajuns la nivelul de aciditate pe care ți-l dorești, îl poți strecura în sticle și îl poți depozita în frigider.

 

 

Sursa: www.libertatea.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.