O administrație performantă este cea care se ocupă de toate problemele comunității și rezolvă, în ordinea priorităților, cerințele cetățenilor din comună. Un astfel de exemplu este reprezentat de către primarul liberal al comunei Dărmănești, Dan Chidoveț, care, alături de echipa sa de consilieri, dar și de cea de la Primărie, a reușit să modernizeze și să schimbe radical fața localității pe care o reprezintă. În fapt, edilul și-a propus să facă din Dărmănești cea mai frumoasă comună din județ și una dintre cele mai frumoase din țară, lucru care îi reușește. Toate cele șase sate componente au cunoscut ample lucrări de modernizare a infrastructurii educaționale, sanitare, rutiere, a peisagisticii, precum și în domeniul cultural. Mai mult decât atât, edilul are în implementare și proiecte precum aducțiunea de apă și extinderea rețelei de canalizare, dar și racordarea întregii localități la gaz metan.
Pe de altă parte, edilul Dan Chidoveț este un om parolist care face tot ceea ce promite, dovadă fiind realizarea tuturor promisiunilor electorale din anul 2016.
Educație
Educația este cea mai importantă ramură a societății, întrucât stă la baza tuturor generațiilor care se succed de-a lungul timpului, iar o educație de calitate nu se poate face fără o infrastructură modernă, utilată complet, primitoare, armonioasă și captivantă. De altfel, primarul Dan Chidoveț a înțeles că preșcolarii și elevii de astăzi pot fi miniștrii, directorii, medicii, profesorii sau chiar șefii de stat de mâine, astfel că primele investiții făcute în localitate au fost cele în unitățile școlare.
Numai în acest mandat al edilului Chidoveț au fost implementate trei proiecte de investiții care vizează școlile din comună, mai precis Școala Gimnazială Dărmănești, Școala Gimnazială Călinești Enache și Școala Gimnazială Dănila. La toate aceste instituții de învățământ au fost amenajate grupuri sanitare. La Dărmănești s-au efectuat lucrări de modernizare și extindere, la Călinești Enache școala a fost dotată cu centrală termică și s-au efectuat lucrări de modernizare interioare și exterioare, iar la Dănila s-au realizat lucrări interioare și a fost instalată o centrală termică. Investițiile, care se ridică la 3 milioane de lei, au fost realizate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2.
Un alt proiect important din domeniul educației vizează construirea unei grădinițe în satul Măriței, pentru trei grupe de copii, investiția ridicându-se la peste 300 000 de euro.
„Grădinița o construim printr-un proiect european, pe AFIR, iar până acum au fost realizate 90% din lucrări”, a declarat primarul Dan Chidoveț.
Trebuie precizat că două unități școlare din satele Dărmănești – zona Chilibancina și Călinești Vasilache au fost preluate de la Ministerul Educației, reabilitate și apoi transformate în cămine culturale, întrucât numărul de elevi a scăzut în ultimii ani.
„Aproximativ doi ani m-am chinuit să preiau aceste unități de învățământ de la Minister, iar după ce am reușit, le-am modernizat și le-am schimbat destinația, pentru că mai erau puțini copii acolo. Acum cetățenii pot să se folosească de aceste spații atunci când au nevoie”, a mai declarat edilul Dan Chidoveț.
Trebuie precizat că, la Dărmănești, relația dintre Primărie și Școală este una foarte bună, unitatea administrativ teritorială fiind deschisă și receptivă. Astfel, de la dotări și reparații, până la burse și decontarea navetei profesorilor, primarul Dan Chidoveț le-a rezolvat pe toate.
Mens sana in corpore sano
Tot pentru cei mai mici locuitori ai comunei Dărmănești, primarul a amenajat, doar în acest mandat, șapte spații de joacă. Potrivit lui Dan Chidoveț, dacă satul este mai mare, acolo sunt amplasate câte două – trei spații de joacă, iar dacă este mai mic – unul. De asemenea, lângă acestea, au fost amenajate miniterenuri multifuncționale de sport, unde copiii și tinerii își pot petrece timpul liber.
„Copiii până la 13 ani stau la spațiile de joacă, iar adolescenții și tinerii practică diferite activități sportive pe aceste terenuri multifuncționale. În viitor, îmi doresc ca în fiecare sat din comună să fie minim un spațiu de joacă și un miniteren de sport, pentru a le da ocupație copiilor și tinerilor”, a subliniat Dan Chidoveț.
Tot la acest capitol trebuie precizat că, prin Compania Națională de Investiții, în comună va fi construită o sală de sport de 102 locuri, a cărei licitație pentru execuție a avut loc pe 27 iulie, urmând ca în cel mai scurt timp să se stabilească constructorul și să se dea ordinul de începere a lucrărilor.
Sănătate
În satul Măriței se lucrează la modernizarea, extinderea și dotarea Dispensarului uman. Potrivit primarului, investiția, realizată prin Programul Național de Dezvoltare Locală, care se ridică la 1,15 milioane de lei, este realizată în proporție de 70%. După finalizarea acestor lucrări, locuitorii comunei Dărmănești vor beneficia de o unitate sanitară la standarde europene și cu toate dotările necesare.
Cultură
La fel ca toate domeniile, cel cultural are o însemnătate mare pentru fiecare localitate și localnic în parte. De aceea, Dan Chidoveț are grijă ca oamenii din comuna pe care o reprezintă să aibă parte de condiții excepționale atunci când participă la un eveniment cultural. Astfel, doar în acest mandat a investit în Căminul Cultural din satul Dărmănești, lucrări care se ridică la aproximativ 200 000 de euro. Trebuie precizat că până în prezent au fost efectuate 70% din lucrări, urmând ca în cel mai scurt timp clădirea să fie inaugurată.
De menționat este și faptul că în anul 2018 au fost inaugurat și Căminul Cultural din satul Dănila, care a fost realizat din fonduri proprii ale Primăriei.
De asemenea, prin Compania Națională de Investiții, în satul Măriței va fi construit un cămin cultural, a cărui valoare se ridică la 5,5 milioane de lei. Potrivit edilului, proiectul se află la faza de licitație pentru desemnarea constructorului, urmând ca ulterior să fie emis ordinul de începere a lucrărilor.
Pe de altă parte, administrația publică locală din Dărmănești a sprijinit în fiecare an cultele religioase, cu sume de bani sau chiar prin realizarea unor obiective de investiții.
„Suntem mereu alături Biserică pentru că Dumnezeu este mereu alături de noi!”, a subliniat Dan Chidoveț.
Niciun asistat social în comuna Dărmănești
Într-o Românie în care mulți oameni preferă să stea pe prispa casei sau la cârciumă și să aștepte ajutorul social, comuna Dărmănești este un exemplu pozitiv, întrucât aici nicio persoană aptă de muncă nu este încurajată să lenevească. În acest sens, primarul Dan Chidoveț nu a aprobat solicitările celor care vor să primească bani de la stat, deși sunt apți să-și câștige existența muncind.
Trebuie precizat că în anul 2008 când a devenit primar, în localitate erau 50 de asistați social, însă din cauză că nu îndeplineau toate condițiile, adică luau banii pe nedrept, Dan Chidoveț nu le-a mai aprobat dosarele.
„Oamenii vin și cer, însă nu îndeplinesc ad litteram condițiile impuse de lege și, prin urmare, nu le pot aproba solicitările. Nu am nicio problemă cu persoanele cu handicap, care au certificate medicale în acest sens, însă nu pot încuraja lenea celor care nu vor să muncească. Cu toții știm că persoanele care beneficiază de acest venit sunt și o importantă masă de votanți, însă prefer să pierd 100 de voturi, decât să încurajez traiul pe banii statului”, a declarat primarul Dan Chidoveț.
ABC-ul civilizației
Un proiect important, care se află în derulare, constă în realizarea aducţiunii de apă în comună și are o valoare de 1.350.000 de euro + TVA.
„Am obținut o finanţare de 1,35 de milioane de euro, fără TVA, pentru proiectul «Înfiinţare infrastructură de apă şi extindere infrastructură de apă uzată în comuna Dărmăneşti», iar în perioada următoare vor fi începute procedurile pentru desemnarea constructorului”, a precizat primarul Dan Chidoveț.
Acesta a adăugat că proiectul a fost aprobat prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, fiind finanţat din fonduri europene.
Gaz metan pentru toți locuitorii comunei
În ceea ce privește aducțiunea de gaz, edilul Dan Chidoveț a făcut un proiect amplu în acest sens, care se ridică la 6 milioane de lei, însă pentru care se reia licitația, întrucât a fost depusă o ofertă ce totalizează doar 40% din sumă. Și pentru că ține mult ca această investiție să fie realizată, primarul a mai făcut un proiect pe care l-a și depus la Ministerul Fondurilor Europene, iar în momentul în care va fi emis ghidul solicitantului și vor fi stabilite toate procedurile, cu siguranță comuna Dărmănești se va califica pentru realizarea proiectului de aducțiune a gazului metan în localitate.
„Această investiție se ridică la 250 de miliarde de lei vechi, și prevede amplasarea conductelor de gaz pe o lungime de 110 kilometri, dar și construirea unei stații SRM. Noi avem și avantajul că pe raza comunei trece magistrala de gaz Suceava – Rădăuți, avem 2300 de locuințe, plus agenții economici, între care o bază care usucă cereale. De aceea, sunt convins că vom fi între primele comune care vor beneficia de fonduri pentru aducțiunea gazului metan”, a explicat primarul de la Dărmănești.
Infrastructură rutieră
Dărmăneștiul este o comună mare care totalizează 110 kilometri de drum, din care mai bine de jumătate au fost asfaltați deja, iar pentru restul edilul face proiecte și caută surse de finanțare, astfel încât toate drumurile să fie asfaltate.
Doar în acest mandat, au fost asfaltate mai multe drumuri comunale din localitate, între care unul în satul Măriței, investiție realizată pe fonduri europene, prin GAL „Cetatea Bucovinei” și un drum comunal, pe o distanță de 5 km, în satele Dărmănești, Călinești Enache spre Călinești- Vasilache, investiție realizată pe fonduri europene prin măsura – 7.2, care se ridică la 1 milion de euro plus TVA.
Tot recent, au fost modernizați prin asfaltare 6 kilometri de drum, plus un pod, care deservesc satelor Mărițeia Mică, Măriței, Dănila și Dărmănești, investiție realizată prin fonduri europene.
„În prezent, am depus la Compania Națională de Investiții un proiect pentru asfaltarea a patru kilometri de drum care să deservească satelor Dănila, Călinești Enache și Dărmănești, iar după ce va fi semnat contractul de finanțare vom demara procedurile și vom începe lucrările”, a precizat primarul de la Dărmănești.
Trebuie precizat că, prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 au fost modernizați aproximativ 10 kilometri de drumuri comunale în satele Măriței, Dărmănești, Călinești Enache, Călinești Vasilache și Dănila.
De asemenea, edilul a făcut și un proiect multianual, pe fonduri proprii ale administrației publice locale, de amenajare a aleilor pietonale cu pavaj, a spațiilor verzi, precum și plantarea arborilor și arbuștilor, în așa fel încât peisagistica comunei să fie plăcută și, în același timp, utilă.
În ceea ce privește iluminatul public, acesta a fost extins și modernizat prin montarea a 3 000 de lămpi led, astfel încât cetățenii să beneficieze de un iluminat public modern și bine pus la punct.
„Menționez că până să devin primar în anul 2008, iluminatul public funcționa doar cu porția: două ore între 22:00 și 24:00 și o jumătate de oră dimineața, ori acum, acesta funcționează de la lăsarea întunericului și până se crapă de ziuă”, a declarat Dan Chidoveț.
Un nou mandat în fruntea comunei Dărmănești
Întrucât alegerile locale bat la ușă, primarul Dan Chidoveț a decis să mai candideze pentru încă un mandat în fruntea comunității. Astfel, acesta vine în fața locuitorilor pe care îi reprezintă cu proiecte fezabile, menite să crească confortul acestora. De la infrastructură rutieră, gaz metan, apă și canal, terenuri de sport, parcuri, precum și investiții în toate domeniile, edilul le va realiza pe toate, așa cum a dovedit de-a lungul celor trei mandate de până acum.
„Le transmit oamenilor să aibă încredere în mine în continuare, pentru că scopul meu este să fac din comuna Dărmănești una dintre cele mai frumoase din județul nostru și chiar din țară, lucru pe care îl vom reuși împreună cu Consiliul Județean Suceava și cu Guvernul liberal de la București”, a conchis primarul comunei Dărmănești, Dan Chidoveț.
Trebuie precizat că în mandatul 2016 – 2020, în comuna Dărmănești au fost atrase fonduri europene de aproximativ 4 milioane de euro, fonduri guvernamentale de peste 2 milioane de euro și au fost făcute investiții din bugetul local de peste 1 milion de euro.
O mica întrebare as avea și eu, Maruteia Mică nu face parte din comuna Darmanesti? Vi se pare corect ca cei din Maritei și Dărmănești sa beneficieze De toate utilitățile, în schimb la Mariteia Mică drumurile principale sunt la fel ca acum 50 de ani? La Maritei ați asfaltat și în câmp! Rușine!
Hai sa vorbim de satul Maritei, nu comuna.
Sat Maritei: parcuri, pavele, loc de joaca pt copii, teren in fata casei primarului, iluminat public pe led, etc. Comuna + restul satelor – cateva becuri chioare, inainte de alegeri. Sa mai zic si de pamanturile luate abuziv (licitatii ascunse) si pusi consilierii sa jure ca nu spun nimic sau spagile filmate pe ascuns care vor fi facute public cat de curand. Mai sunt persoane care la betie zic totul. Acum, in toamna au spart marginile drumului si nu putem intra sa recoltam pamantul, ca luam amenda daca facem cale de acces peste buruienile crescute in craterele facute la indemnul primarului. De la inceputul primului mandat eu am cerut doar un singur lucru… Dar nimic. Felicitari, mare hot!
maicata e hot fraiere sa imi belesti stii tu ce zic 🙂