Clubul Național Bucovina al Crescătorilor și proprietarilor de câini de rasă ciobănesc românesc de Bucovina, în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Suceava, au organizat duminică, 6 septembrie, pe stadionul Areni din municipiul Suceava „Expoziția Chinologică CAC și arbitrajul de selecție pentru cânii din rasa ciobănesc de Bucovina”.
La eveniment au participat președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harșovschi și consilierul local Adrian Arămescu, toți mari iubitori ai acestei rase.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că primul său câine, când și-a început activitatea de inginer silvic, a fost un ciobănesc de Bucovina. Totodată, șeful administrației județene a arătat că acest câine este o emblemă pentru zona Bucovinei.
„Am venit la această acțiune pentru a da un semnal crescătorilor de animale și crescătorilor de câini de dragoste, de apropiere și să ținem și la această specie lăsată de Dumnezeu ca prieten adevărat al omului. Ciobănescul de Bucovina este o emblemă care și după fizionome șl după lătrat i se potrivește omului gospodar. Nu am să uit niciodată primul meu câine ciobănesc de Bucovina pe care l-am avut când am început meseria de inginer silvic. Un bătrân mi-a spus că acest câine cu lătrat gros definește statutul omului dacă e gospodar sau mai puțin gospodar. După aceea am înnțeles despre ce este vorba.
Îi felicit pe crescătorii de câini și îi încurajez să crească. Îmi crește inima când văd că acest ciobănesc de Bucovina se vinde și în alte regiuni. Am văzut la șosea pe E85 oameni care vând pui de câini ciobănesc și sunt turiști care vin să cumpere. Va trebui să organizăm civilizat și instituționalizat această comercializare a câinilor. Vă felicit și eu sunt de acord că de pe imaginea Bucovinei nu trebuie să lipsească acest câine ciobănesc de Bucovina”, a declarat Flutur.
La rându său primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a afirmat că se află la a treia generație de ciobănesc de Bucovina. El a spus că întâi l-a avut pe Rug, apoi pe Nero iar acum îl are pe Martinel.
„Sunt aici în primul rând în calitate de iubitor de animale, de câini și îl felicit pe domnul doctor Gașpar. Iubesc această rasă de câini ciobănescul românesc de Bucovina. Sunt la a treia generație în ultimii 20 de ani la mine acasă. L-am avut prima dată pe Rug după care pe Nero și acum îl am pe Martinel.
Sunt niște câini deosebiți, niște câini prietenoși care se atașează de stăpân, sunt niște câini foarte utili câin de pază în mod deosebit și vreau să vă spun că parcă nu pot să-mi închipui viața fără un asemenea câine. Pe lângă faptul că sunt robuști sunt jucăuși, sunt prietenoși. Trebuie să spunem că domnul doctor Gașpar a depus un efort deosebit ca să ajungă la omologare acestei rase de câini efort care s-a întins pe durata a 32 de ani. Este o adevărată pasiune”, a spus Lungu.
El a făcut apel la cei prezenți să respecte regulile anticovid pentru a nu umbri acest eveniment.
Președintele Clubului Național Bucovina al Crescătorilor și proprietarilor de câini de rasă ciobănesc românesc de Bucovina, doctorul Viorel Gașpar, a ținut să mulțumească primarului Ion Lungu, președintelui Gheorghe Flutur și consilierului local Adrian Arămescu pentru sprijinul acordat precizând că ”toți membrii Clubului Național Bucovina au fost, sunt și rămân membri PCR, Partidul Câinilor din România”.
„Noi întotdeauna am făcut politică, politica ciobăneștilor românești. Toți membrii Clubului Național Bucovina au fost, sunt și rămân membrii PCR, Partidul Câinilor din România. Expoziția este organizată în parteneriat cu Primăria Suceava fapt pentru care mulțumesc în mod deosebit Consiliului Local Suceava care a votat acest parteneriat, mulțumim domnului primar Ion lungu și domnului președinte Gheorghe Flutur dar și domnului Arămescu”, a spus Gașpar.
Concursul a fost arbitrat de Petru Muntean, vicepreședintele Asociației Chinologice Române.
Lasa un raspuns