Dacă în perioada pandemiei te-ai retras alături de familie la țară, într-un colț de rai bucovinean, cu siguranță reîntoarcerea într-o metropolă nu reprezintă un interes, deși odată cu demararea campaniei naționale de vaccinare, va trebui să iei în serios această perspectivă. Nu e de mirare că nu vrei să părăsești Cârlibaba, Ciocăneștiul sau Poiana Stampei pentru un oraș precum Iașiul sau Bucureștiul, mai ales dacă ești părinte. Un copil conectat la natură, la tot ceea ce este viu și nealterat, este înainte de toate un pui de om fericit. Nici dacă l-ai fi luat la tururi săptămânale în biosisteme de tipul „Ferma animalelor” nu ai fi reușit să-l faci să înțeleagă pe cel mic că trăiește într-o lume fascinantă, că e parte a unui univers în continuă transformare și că respectul pentru plante, animale și oameni reprezintă mai mult decât o valoare.
În aceste condiții, este posibil să fi apărut tentația de a-ți achiziționa un teren la țară sau de a onora invitația părinților de a te întoarce la obârșie și de a construi ceva în locurile în care ai crescut.
În acest articol, îți vom prezenta câteva dintre avantajele creșterii și educării unui copil într-un mediu natural.
Lecții de antreprenoriat
Spre deosebire de limitările pe care le impune lipsa spațiului, la țară poți să adopți în voie orice animal, ba chiar să dezvolți o afacere. În acest sens, copilul tău se va responsabiliza timpuriu, ba chiar va deprinde bazele antreprenoriatului. Chiar dacă la o primă vedere nu pare semnificativ, înseamnă mult ca un micuț să cunoască principii de bază în alimentatia cainelui, greșeli frecvente pe care să le evite în îngrijirea unui patruped, cum ar fi administrarea unor medicamente specifice oamenilor. În plus, dacă vei decide să te muți la țară poți accesa fonduri europene, nerambursabile, astfel încât să poți să îți deschizi o afacere profitabilă. Astfel, cel mic va fi martor la tot ceea ce construiești, la cum încerci să pui pe picioare un business rentabil, cum ar fi creșterea păsărilor. De exemplu, îi poți explica de ce alți antreprenori sau crescători caută boboci de rata de vanzare, care e motivația din spatele deschiderii unei avicole și alte detalii pe care poate un copil nu are capacitatea de a le înțelege dacă folosești un limbaj specializat, dar cu siguranță aceste noțiuni pot fi explicate într-un limbaj accesibil, adaptat lui. În fond, de ce să nu profiți de reducerile de la casele de marcat de tip jucărie, de figurinele la set și de monedele din casă pentru a-l învăța pe cel mic principiile de bază ale antreprenoriatului?
Hrană sănătoasă
La sat, vei putea să-ți crești copilul cu hrană bio. Chiar dacă nu crești tu vite, vei putea oricând să achiziționezi produse animale de cea mai bună calitate de la crescătorii locali. Nu trebuie să navighezi pe niciun forum de parenting pentru a ști că mâncarea sănătoasă este o „rara avis” pentru un copil al timpurilor noastre. Imaginează-ți cât de sănătos poate crește puiul tău cu lapte de vacă, ouă proaspete și cărniță de vită? La oraș nu ai garanția că vei putea achiziționa aceste produse, chiar și în marile piețe agroalimentare.
Desigur, nu doar bunăstarea puiului tău ar trebui să te preocupe pentru viitor, însă poți încerca pentru o perioadă să locuiești la țară, departe de tumultul orașului, și să-i oferi copilului tău ceea ce tu ai avut: o copilărie în mijlocul naturii. Se spune că e nevoie de un sat întreg să-ți crești un copil, așadar, ce ai avea de pierdut dacă adopți o asemenea formulă?
Sursa foto: unsplash.com
Lasa un raspuns