Dezvoltarea și modernizarea comunei Șaru Dornei continuă și în acest an cu proiecte ambițioase menite să aducă bunăstare comunității locale. Edilul localității, Cătălin Iordache, a declarat că are în vedere implementarea mai multor proiecte menite să crească calitatea vieții cetățenilor din comuna pe care o reprezintă. Astfel, fie că este vorba despre infrastructura rutieră, școlară sau sanitară, Cătălin Iordache și echipa sa din Primărie lucrează la proiecte care să rezolve problemele cu care se confruntă oamenii.
În ceea ce privește infrastructura rutieră, edilul a subliniat că are deja depuse spre finanțare, la Compania Națională de Investiții, două proiecte pentru modernizarea unor sectoare de drum.
Trebuie precizat că, până în prezent, au fost modernizați 68 de kilometri de drum, urmând ca, pe rând, să se caute surse de finanțare și pentru modernizarea celorlalte drumuri din comună.
„Cu răbdare, perseverență si multă muncă vom face proiectele necesare și vom căuta surse de finanțare pentru a putea pune la punct infrastructura rutieră din comuna Șaru Dornei”, a declarat primarul Cătălin Iordache.
De asemenea, acesta a precizat că în comună există o rețea de alimentare cu apă care acoperă aproximativ 90% din suprafață, dar și o rețea de canalizare, care acoperă aproape 7 kilometri, întrucât, până acum, nu au putut fi atrase fonduri europene în acest sens din cauză că niciun sat din comuna Șaru Dornei nu are 2000 de locuitori. Totodată, Cătălin Iordache a precizat că în comună sunt două stații de epurare, care ar putea colecta apa uzată de la toată populația.
Pe de altă parte, în ceea ce privește infrastructura școlară, edilul de la Șaru Dornei a precizat că, prin Administrația Fondului de Mediu va depune un proiect ce privește eficientizarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit Neagra Șarului. Tot la acest capitol, Cătălin Iordache a depus, prin POR, un proiect privind extinderea modernizarea și dotarea Școlii cu clasele I – VIII Neagra Șarului, al cărui contract de finanțare va fii semnat în acest an, iar, în ceea ce privește unitatea școlară din Șaru Dornei, edilul a precizat că există în derulare un proiect de extindere, modernizare și dotare ce va fi finalizat anul acesta.
„Din cauza faptului că numărul copiilor a scăzut în ultimii ani, unele unități de învățământ au fost închise, în prezent funcționând două școli și două grădinițe în satele Șaru Dornei și Neagra Șarului. Avem speranțe mari deoarece cadrele didactice sunt extraordinare și știu să-i atragă pe copii la școală și să creeze un climat plăcut în instituțiile în care lucrează”, a declarat Cătălin Iordache.
Edilul a adăugat că, în ceea ce privește infrastructura sanitară, în comuna pe care o reprezintă sunt două Dispensare umane care, de-a lungul anilor au suferit reparații, însă pentru care pregătește două proiecte care să prevadă lucrări mai ample de modernizare.
Pe de altă parte, primarul Cătălin Iordache a mai spus că are în vedere modernizarea Căminelor Culturale din satele Șaru Dornei și Neagra Șarului, în acest sens depunând deja proiectele aferente.
În ceea ce privește aducțiunea de gaz metan, Cătălin Iordache a precizat că, împreună cu primarii comunelor Dorna Arini, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei și Coșna, lucrează la documentația aferentă aducțiunii de gaz metan în localitățile sus menționate care fac parte dintr-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară.
Un proiect foarte important pe care edilul de la Șaru Dornei dorește să îl implementeze este cel legat de amenajarea unei pârtii de schi, care ar contribui foarte mult la dezvoltarea turistică a zonei.
„Deja a fost data o Hotărâre de Guvern în acest sens, iar Domeniul Schiabil din Munții Călimani a fost prins și în Masterplanul Național de Turism”, a subliniat Cătălin Iordache.
Întrucât obținerea fondurilor europene prevede îndeplinirea multor condiții, între care existența unei infrastructuri feroviare, drumuri naționale sau europene, precum și apropierea de un aeroport, comuna Șaru Dornei nu poate obține, de fiecare dată, finanțare europeană, ceea ce înseamnă că primarul trebuie să muncească și să caute bani „în piatră seacă” pentru a face investiții în localitate.
Lasa un raspuns