Executivul are pe ordinea de zi a şedinţei de joi, care va începe la ora 17.00, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va fi prelungit până la 1 iulie termenul de aplicare a prevederilor rreferitoare la contribuţia personală care poate fi plătită de asiguraţi pentru unele servicii medicale, dacă optează ca ele să fie acordate de furnizori privaţi care au o relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. O întrunire a CNSU va avea loc înaintea reuniunii Guvernului pentru a adopta noi măsuri în vederea limitării pandemiei şi ulterior Executivul va aproba o hotărâre în acest sens, potrivit news.ro.

Proiectul de OUG poate fi accesat AICI.

Este vorba despre ordonanţa de urgenţ privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate în contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru abrogarea unor prevederi din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea Legii farmaciei nr.266/2008.

„Prin aceste măsuri se urmăreşte deopotrivă asigurarea unei sustenabilităţi financiare a furnizării serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, pentru justificarea cheltuielilor şi pentru realizarea unui control al costurilor în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, preîntâmpinându-se apariţia unor disfuncţionalităţi majore în asigurarea accesului bolnavilor la serviciile medicale preventive şi curative”, conform notei de fundamentare a proiectului de OUG.

De asemenea, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte joi pentru a decide în legătură cu posibile noi restricţii în vederea limitării pandemiei, a anunţat miercuri prefectul Capitalei Alin Stoica, care a adăugat că va exista şi o hotărâre de Guvern în acest sens. El a mai spus că o şedinţă a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă va fi convocată, după deciziile CNSU şi aprobarea hotărârii de Guvern privind noi măsuri pentru reducerea efectelor pandemiei.

Executivul mai are pe ordinea de zi a reuniunii de joi de la Palatul Victoria şi o serie de proiecte de hotărâri privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Un proiect de lege pe agenda Guvernului este cel pentru ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind coproducţia cinematografică (revizuită), deschisă spre semnare la Rotterdam la data de 30 ianuarie 2017 şi semnată de România la Strasbourg, la 19 ianuarie 2021.

Totodată, un alt proiect de lege stabileşte măsurile de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice. Conform prevederilor actului normativ, măsurile de protecţie socială pot fi financiare şi non-financiare şi se finanţează din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene.

De asemenea, un memorandum înscris pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Executivului vizează aprobarea raportului negocierii Contractului de finanţare (COVID-19 – Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi) dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 250 milioane euro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.