Durerile de spate se numără printre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic sau lipsesc de la serviciu și este o cauză principală a dizabilității la nivel mondial.

Partea bună este că pot fi luate măsuri pentru a preveni apariția durerilor de spate sau pentru a ameliora episoadele de suferință.

Simptomele durerii de spate

Problemele la nivelul spatelui se manifestă diferit. Pot varia de la dureri musculare la senzația de înjunghiere sau arsură. În plus, durerea poate migra spre picior, cauzând complicații la mers.

Cele mai multe dureri de spate se ameliorează treptat, în câteva săptămâni, dacă este urmat un tratament la domiciliu și pacientul se îngrijește. Dacă durerea de spate persistă mai multe săptămâni, este severă și nu se ameliorează în timp, se întinde la nivelul ambelor picioare, provoacă slăbiciune, amorțeală sau furnicături la unul sau ambele membre inferioare și este însoțită de o pierdere în greutate inexplicabilă, atunci o vizită la medic nu mai trebuie amânată.

Cauzele durerii de spate

Durerile de spate apar din numeroase motive. Ridicarea greutăților sau mișcările bruște pot tensiona mușchii și astfel să apară durerile. În plus, dacă ești într-o stare fizică slabă, oboseala poate provoca spasme musculare dureroase.

Artrita este, de asemenea, una dintre cauzele durerilor de spate. Osteoartrita poate afecta partea inferioară a spatelui. În unele cazuri, artrita la nivelul coloanei vertebrale poate duce la o îngustare a spațiului din jurul măduvei spinării, această afecțiune purtând numele de stenoză spinală.

Și osteoporoza este o cauză a durerilor de spate. Vertebrele coloanei pot dezvolta fracturi dureroase dacă oasele devin poroase și fragile.

Prevenirea și tratarea durerilor de spate

Poți evita apariția durerilor de spate sau recurența lor îmbunătățindu-ți condiția fizică.

Exercițiile fizice regulate te ajută să crești rezistența la nivelul spatelui și să îmbunătățești funcționarea mușchilor. Mersul pe jos și înotul sunt activități recomandate. Totodată, exercițiile abdominale și pentru musculatura spatelui sunt utile.

Menținerea unei greutăți corecte este, totodată, un pas important pe care să îl iei pentru a preîntâmpina apariția durerilor de spate.

Practicarea fizioterapiei pentru tratamentul anumitor afecțiuni ajută la recuperarea sportivă sau medicală a pacienților. Fiecare tratament de fizioterapie trebuie individualizat în funcție de afecțiunea pacientului și ajustat, pe parcursul terapiei, în funcție de răspunsul la tratament al organismului și de evoluția procesului de recuperare.

Factorii de risc ale durerilor de spate

Oricine poate suferi de dureri de spate, inclusiv copiii și adolescenții. Există însă anumiți factori care te expun unui risc mai mare de a dezvolta dureri de spate.

Durerile de spate sunt mai frecvente pe măsură ce îmbătrânești. Începând cu vârsta de 30 de ani, acestea pot fi mai dese.

Lipsa exercițiilor fizice este, de asemenea, o cauză pentru apariția durerilor. Mușchii slabi, nefolosiți, de la nivelul spatelui și abdomenului, pot provoca dureri. Totodată, excesul de kilograme pune presiune asupra mușchilor și poți resimți dureri de spate.

Unele tipuri de artrită și cancer contribuie la apariția durerilor de spate. Și persoanele care suferă de depresie sau anxietate sunt mai predispuse să sufere din cauza acestora.

Nu în ultimul rând, fumatul este unul dintre factorii de risc. Fumatul poate reduce fluxul sangvin către coloana vertebrală și poate crește riscul de a dezvolta osteoporoză.

Durerile de spate au devenit foarte frecvente în ultimii ani din cauza sedentarismului. De aceea, activitatea fizică regulată este esențială pentru a nu permite dezvoltarea unor probleme la nivelul spatelui sau pentru a ameliora durerile.

Sursă foto: My Ocean Production/ Shutterstock

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.