Deputații AUR de Suceava, Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei, i-au transmis o interpelare premierului Florin Cîțu privind data la care vor fi eliminate vizele pentru cetățenii români care călătoresc în SUA.
Deputații suceveni au precizat că legislația europeană prevede reciprocitate între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Cetățenii români sunt însă discriminați, la fel cum se întâmplă în cazul facilităților Spațiului Schengen, fiind lipsiți de drepturile cetățenilor europeni atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în relația cu SUA.
Parlamentatrii AUR au adăugat că aderarea României la Spațiul Schengen este un drept ce decurge din calitatea de stat membru al Uniunii Europene și a devenit un subiect extrem de sensibil, întrucât este un drept generat de apartenența noastră la Uniunea Europeană care a început la 1 ianuarie 2007, dar care întârzie nejustificat să se concretizeze și pentru cetățenii români.
Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei au mai precizat că nu cetățenii români sunt de vină pentru acest eșec al politicii externe românești, această situație fiind imputabilă, în primul rând, autorităților române.
„Față de această situație, domnule prim-ministru, vă rog să precizați, pentru corecte informare a cetățenilor, un răspuns concret: Care este data la care cetățenii români vor putea circula fără vize în Statele Unite ale Americii?”, i-au transmis cei doi deputați AUR premierului României.
Ministrul de Externe: „Data aderării depinde de momentul îndeplinirii tuturor criteriilor stabilite prin legea SUA”
De cealaltă parte, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, le-a transmis celor doi deputați suceveni că eliminarea obligativității vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii români care călătoresc în SUA reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. În acest scop, autoritățile române sunt angajate într-un dialog constant cu partea americană, atât la nivel politic, cât și tehnic.
„În cadrul ultimei reuniuni tripartite, din 9-10 iunie 2021, SUA a reconfirmat angajamentul de a continua conlucrarea și dialogul cu partea română pentru atingerea obiectivului menționat, dar și progresele înregistrate de România în ceea ce privește criteriile de acces în programul Visa Waiver, cel care permite șederi de scurtă durată în SUA (90 de zile), în scop de afaceri sau turism.
Cu referire la afirmațiile din scrisoarea dumneavoastră privind o legislație europeană în virtutea căreia toți cetățenii UE pot circula fără vize în SUA, menționăm, ca principiu de ordin general, că normele europene nu au efecte extrateritoriale, nu vizează și nu pot impune reguli privind intrarea cetățenilor altor state în SUA. Aceste reguli și criterii sunt stabilite prin lege a Statelor Unite, respectiv, în ceea ce privește includerea în Programul Visa Waiver, prin Immigration and Nationality Act.
Printre criteriile enumerate de legea americană se afla rata de refuz a vizelor, care ar trebui să fie sub 3% pentru ca o țară să poată fi inclusă în Programul Visa Waiver. Rata de refuz pentru România este încă peste pragul de 3%, în anul fiscal 2020 această rată fiind de 10,14%. Prin urmare, data aderării la Programul Visa Waiver depinde de momentul îndeplinirii tuturor criteriilor stabilite prin legea SUA”, le-a transmis Bogdan Aurescu deputaților Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei.
Lasa un raspuns