Tulpina C.1.2 a captat atenţia oamenilor de ştiinţă, întrucât conţine mutaţii asupra genomului similare cu cele observate în variante de maxim interes, precum Delta.
O nouă variantă Covid a fost detectată în Africa de Sud şi ţine capul de afiş în toată lumea. Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud a emis luni o alertă despre „tulpina C.1.2”, spunând că a fost detectată în toate provinciile ţării, însă la o rată de propagare redusă.
C.1.2 a fost detectată prima oară în luna mai, se arată în alertă, însă Delta este în continuare varianta dominantă în Africa de Sud şi restul lumii. De atunci, varianta C.1.2 a fost detectată şi în alte şapte ţări, din Africa, Europa, Asia şi Oceania.
Linia C.1.2 a atras atenţia oamenilor de ştiinţă pentru că în ciuda ratei reduse de propagare în rândul populaţiei, deţine mutaţii ale genomului similare cu cele văzute în variante de interes şi îngrijorare precum Delta, dar şi alte mutaţii suplimentare.
Ce spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre varianta C.1.2?
OMS încă nu a listat C.1.2 ca variantă de interes. Tulpina este monitorizată atent pentru frecvenţa cu care apare şi comportamentul ei. Teste care să analizeze impactul mutaţiilor asupra vaccinurilor şi infecţiilor încă nu au fost efectuate. Până acum, virusul nu a îndeplinit criteriul OMS ca să se califice drept „variantă de îngrijorare” sau „variantă de interes”, scrie The Guardian.
Variante de îngrijorare, precum Delta, sunt cele care au o rată mare de transmitere, virulenţă sau schimbări ale bolii clinice, precum şi o scădere a efectului măsurilor de sănătate publică şi sociale.
Variantele de interes sunt cele care provoacă transmitere comunitară în multe zone şi care au fost depistate în mai multe ţări, dar care încă nu s-au dovedit a fi mai virulente sau transmisibile.
De ce a fost emisă alertă pentru varianta C.1.2?
Un virolog şi lector în imunologie şi boli infecţioase la Universitatea din Sidney, Dr Megan Steain, spune că alerta a fost emisă din cauza mutaţiilor particulare pe care această tulpină le conţine.
Conţine câteva mutaţii-cheie pe care le vedem în alte variante care au ajuns de interes sau îngrijorare. De fiecare dată când vedem aceste mutaţii particulare, ne dorim să ţinem sub observaţie tulpina şi să vedem cum evoluează. Aceste mutaţii pot afecta lucruri precum dacă evită răspunsul imun sau se transmite mai rapid„, a declarat Steain.
Va dura însă ceva timp până când oamenii de ştiinţă vor face testele de laborator care să determine dacă virusul este mai puternic, a mai spus ea.
„Deşi putem spune că are câteva mutaţii importante care au determinat ca alte tulpini să fie mai contagioase, de multe ori observăm că modul în care lucrează aceste mutaţii împreună este cel care duce la un virus mai puternic sau mai slab. Toate aceste studii în laborator durează. Este mult de muncă”, a spus Steain.
Sunt şanse ca varianta C.1.2 să dispară de la sine?
Da. Tulpinile de Covid-19 apar tot timpul şi multe dintre ele dispar înainte să devină o reală problemă. Multe variante de virus sunt foarte fragile.
Mutaţiile-cheie sunt cele care supravieţuiesc schimbărilor şi continuă, încep să depăşească variantele din trecut, ceea ce s-a întâmplat şi în cazul Delta.
„C.1.2 ar trebui să fie foarte puternică şi foarte rapidă ca să concureze şi să depăşească Delta în acest moment. Cred că suntem încă în punctul în care ar putea să dispară, pentru că prevalenţa este foarte scăzută.
Am văzut asta în cazul variantei Beta, unde a părut că putem avea probleme, au fost zone în care s-a transmis chiar rapid. Dar apoi nu a rezistat şi a fost depăşită de alte tulpini care au putut să se transmită şi mai rapid. Aşa că dispar de la sine. Aşa s-ar putea întâmpla şi cu C.1.2″, a declarat Steain.
Ce înseamnă că o variantă Covid este mai puternică?
Folosind Delta drept exemplu, înseamnă că a dobândit unele mutaţii care îi permit să se replice mai rapid şi să intre în celule mai eficient.
„Ne referim la ea ca la afinitate; abilitatea prin care reuşeşte să se prindă şi să se ataşeze de receptorii celulelor gazdă, prin care particulele de virus intră în celule. Şi se pare că se replică şi mai repede, aşa că generează mai multe particule de virus într-o perioadă mai scurtă de timp”, a explicat Steain.
Sunt vaccinurile eficiente împotriva tulpinii C.1.2?
„Putem să facem o presupunere bazată pe faptul că unele mutaţii pe care le are sunt similare precum cele din Beta sau Delta. Aşa că putem crede că serul nu va neutraliza la fel de bine precum împotriva tulpinilor ancestrale.
Dar până facem efectiv aceste experimente este doar o speculaţie. Trebuie să ţinem cont de faptul că până acum vaccinul arată că rezistă foarte, foarte bine în a preveni infecţiile severe şi spitalizărilor şi decesele din cauza tulpinilor noi. Sunt foarte bune în a preveni asta”, a spus Steain.
Potrivit observatornews.ro, medicul mai spune că nu sunt motive de panică: „Este important, totuşi, să ţinem sub observaţie celelalte variante şi să vedem cum evoluează”.
Lasa un raspuns