Îți iubești animalul de companie, iar el, la rândul său, te iubește necondiționat, dar știai că acesta are și un impact pozitiv real asupra sănătății tale? Indiferent că preferi câinii sau pisicile, aceste mici (sau mari, uneori) bestii blănoase îți pot schimba complet viața. Iată câteva dintre beneficiile pe care animalul de companie le poate aduce vieții tale, precum și mici sfaturi utile pentru posesorii de animale.

Sfaturi utile

Înainte de toate, trebuie să știi că a avea un animal de companie este și o responsabilitate mare. Ține de tine să îi oferi o viață fericită, împlinită, iar grija pentru sănătatea lui trebuie să fie o prioritate. Indiferent că deții un câine sau o pisică, sunt recomandate controalele anuale la un medic veterinar, pentru a evalua starea lor de sănătate, iar printre lucrurile obligatorii de făcut, atunci când deții un animal de companie, se află:

  • sterilizare pisici și câini;
  • vaccin caini și pisici (anual); 
  • analize de sânge (anual sau la sfatul medicului veterinar);
  • microcipare;
  • alimentație potrivită (evită alimentele periculoase);
  • activitate fizică și educație adecvată.

Beneficiile aduse de animalele de companie

Ne dau bună dispoziție 

Trebuie să recunoști, starea de bună dispoziție a unui animal de companie este contagioasă. Și s-a dovedit că un partener blănos te face mai fericit și te determină să ieși mai des afară și să socializezi. Un animal de companie care îți împărtășește viața de zi cu zi are un singur scop: să te vadă fericit.

Ne țin în formă

Mai puțin valabil în cazul pisicilor (dar nu imposibil), un câine te va scoate din casă în fiecare zi, fie că faceți o plimbare scurtă, fie că ieșiți la joacă în parcul din apropierea casei sau la pădure, pentru o excursie mai energică. Două ieșiri pe zi cu animalul tău de companie probabil nu vor înlocui antrenamentele la o sală de sport, dar sunt, totuși, o modalitate excelentă de a face mișcare în aer liber.

Promovează dezvoltarea psihologică a copiilor

Animalele au un efect benefic asupra sănătății și dezvoltării psihomotorii și emoționale a copiilor noștri, prin faptul că le dezvoltă celor mici simțul responsabilității. Având grijă de un animal, un copil va avea o încredere de sine sporită, datorită faptului că va trebui să îl hrănească, să-l plimbe, să-l mângâie și să-i ofere afecțiune. Animalul va fi, în același timp, confidentul, colegul de joacă și complicele lui.

Au grijă de inima noastră

Mângâierea unei pisici, a unui câine sau a oricărui alt animal cu blană ne dă, în general, o senzație de bunăstare și ne calmează imediat: respirația încetinește, tensiunea arterială și ritmul cardiac scad, ceea ce reduce foarte mult riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară. 

Scad nivelul stresului

Interacțiunile cu prietenii noștri de companie reduc nivelul hormonului de stres: cortizolul. 57% dintre proprietarii de pisici consideră că torsul acestora poate fi mai eficient decât medicamentele. Acest efect poate fi explicat științific: se spune că frecvența aerului din timpul torsului pisicii are un efect la fel de calmant precum muzica. Așadar, în mod firesc, la fel ca terapia prin muzică, a apărut și terapia prin tors, și asta se datorează unui medic veterinar, Jean-Yves Gauchet.

Luptă împotriva depresiei

Animalul de companie este un sprijin psihologic incontestabil, prevenind izolarea și retragerea: un animal care își vede stăpânul deprimat va veni și îl va chema la joacă. Faptul de a fi responsabil pentru o altă ființă este extrem de satisfăcător pentru individul care suferă de depresie și care găsește, astfel, un sens în viața sa. 

Extind speranța de viață și ne ajută să ne vindecăm 

Animalele îi pot ajuta pe bolnavi să se vindece și pe cei în vârstă, să se simtă mai bine. Prezența lor este din ce în ce mai căutată în casele de bătrâni sau în anumite centre specializate (pentru Alzheimer, autism etc.) și a dat naștere unei noi discipline: terapia cu animale de companie. Aceasta constă în folosirea unui animal de companie în cazul celor care suferă de diferite tulburări fizice, mintale sau sociale, pentru a reduce stresul sau consecințele tratamentului medical.

Animalele de companie ne aduc multă plăcere și bucurie zilnic, dar iată că sunt și niște aliați excelenți pentru sănătatea noastră.

 

Sursa foto: Shutterstock

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.