Rusia a acuzat miercuri Uniunea Europeană pentru criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia, spunând că încearcă să „strângă” Belarusul cu planuri de a închide o parte a frontierei și îndemnând-o să discute direct cu Minsk.
Rusia a trimis două bombardiere în contetul crizei migranților
În timp ce migranții din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa au făcut noi încercări de a pătrunde în Polonia peste noapte, Moscova a transmis un alt semnal de sprijin pentru aliatul său, Belarus, trimițând două avioane bombardiere strategice pentru a patrula spațiul aerian din Belarus, scrie Reuters.
Bombardierele Tu-22M3 au ajutat la testarea sistemului comun de apărare aeriană al Belarusului, a declarat agenția de presă RIA, citată de ministerul apărării într-o declarație care nu se referă la criza migranților, ci a servit pentru a sublinia creșterea tensiunilor la frontiera de est a NATO.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-o conferință de presă comună cu omologul său din Belarus Vladimir Makei că speră că europenii responsabili „nu se vor lăsa atrași într-o spirală destul de periculoasă”.
Makei a spus că Rusia și Belarus se sprijină reciproc „inclusiv în ceea ce privește un răspuns comun la activitățile neprietenoase împotriva țărilor noastre”.
Președintele Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Angela Merkel într-un apel telefonic că UE ar trebui să discute criza direct cu Minsk, a spus Kremlinul.
„Este evident că o catastrofă umanitară se profilează pe fondul reticenței europenilor de a-și demonstra angajamentul față de valorile lor europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing.
Rusia, sprijin pentru Lukașenko
Sprijinul financiar rus l-au ajutat pe președintele belarus Alexander Lukașenko să supraviețuiască protestelor în masă împotriva guvernării sale de anul trecut, după alegerile disputate.
Moscova și-a dublat sprijinul pentru Belarus și a criticat UE pentru criza migranților, despre care Bruxelles-ul spune că a fost fabricată de Belarus ca răzbunare pentru sancțiunile UE privind alegerile și alte probleme legate de drepturile omului.
Peskov a spus că UE a lăsat în trecut grupuri similare de migranți, iar mișcările sale de a închide granița acum au vizat Belarusul.
„Acesta nu este altceva decât noi încercări de a sugruma de fapt Belarus”, a spus el, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns