Joi, 11 noiembrie, Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sucevița au continuat verificările într-o cauză penală privind un transport de material lemnos identificat în dimineața de 20.10.2021 de pe raza comunei Sucevița.
La 20.10.2021, ora 04.12, o societate comercială din comuna Volovăț a emis avizul de însoțire pentru cantitatea de 19.443600, lemn rotund grupa de specii rășinoase, destinatarul fiind o unitate economică din comuna Cristinești, județul Botoșani.
Astfel, existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului de materiale lemnoase și a avizului de însoțire emis, s-a procedat la vizualizarea camerelor de supraveghere video care surprind strada Poiana Mărului din comuna Sucevița.
Autoutilitara care a efectuat transportul a fost surprinsă pe camerele de supraveghere video în timp ce transporta materiale lemnoase din fondul forestier și nu din depozitul unității, așa cum a fost înscris în avizul de însoțire.
Întrucât existau suspiciuni că s-au mai efectuat astfel de transporturi de materialele lemnoase în mod ilegal, s-a procedat la interogarea aplicației SUMAL 2.0 – CONTROL, constatând faptul că la data de 18.10.2021, pentru același mijloc de transport, a fost emis avizul de însoțire pentru cantitatea de 21.041900, lemn rotund rășinoase.
De asemenea, ca urmare a vizualizării camerelor de supraveghere video s-a constatat faptul că și la data de 18.10.2021, materialul lemnos încărcat în autoutilitară provine din fondul forestier și nu din depozitul societății.
S-a constatat că emitentul avizelor de însoţire pentru cele două transporturi de material lemnoas, respectiv societatea comercială din Volovăți a introdus în aplicaţia SUMAL 2.0 date informatice care nu corespund cu realitatea.
În urma documentării întregii activități infracționale, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sucevița, s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunilor de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, (două acte materiale) și „fals informatic”, (două acte materiale).
Prin ordonanța procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, s-a confirmat efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un bărbat de 66 ani, din comuna Moldoviţa, care a transportat cu autoutilitara lemn rotund rășinoase, fără a avea proveniență legală, precum și față de administratorul societății din Volovăț, un bărbat de 33 ani.
Conform art. 68 alin. (2^2) din Legea 46/2008 „sunt supuse confiscării mijloacele de transport, materialele lemnoase și orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea infracțiunii prevăzute la alin. (2^1) din Legea 46/2008.
S-a constatat că pentru transportul materialului lemnos, s-a folosit ca mijloc de transport o autoutilitară ce aparține unei societăți comerciale administrată de către o femeie.
S-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra autoutilitarei, mijloc de transport ce a fost folosit la săvârșirea infracțiunilor, acesata fiind indisponibilizată și reținută în vederea confiscării. Totodată a fost confiscat materialul lemnos transportat ilicit.
Valoarea mijlocului de transport sus menționat a fost estimată la suma de 20.000 euro.
Valoarea materialului lemnos ce va fi confiscat este de 11.740 lei.
Pentru păstrarea integrității fondului forestier național, prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri, descoperirea și incriminarea faptelor ilegale asociate din circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos la nivel județean, precum și protejarea bugetului de stat prin prevenirea și descoperirea faptelor de evaziune fiscală, Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul I.P.J. Suceava, organizează săptămânal acțiuni în sistem integrat împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Suceava, activități de control la societățile comerciale de profil silvic de pe raza județului Suceava precum și pe linia verificării circulației materialelor lemnoase pe drumurile publice și forestiere, acțiuni în cadrul cărora sunt cooptate și efectivele de ordine publică din teritoriu.
Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.
Imaginea are caracter ilustrativ.
Lasa un raspuns